1. 1959 yılında, robert noyce isimli mühendis, bilim adalı ilk entegre devreyi silikondan ürettikten tam 6 yıl sonra gordon moore ismindeki 'in kurucu mühendislerinden birisi yarı iletken teknolojisine yıllarca yön verecek bir gözlem yaptı. moore'a göre, bir entegre devredeki transistörlerin sayısı her 2 yılda bir iki katına çıkacaktı. şüphesiz ki, bu devrenin boyutu arttırılarak değil, transistör boyutunun yarıya indirilmesiyle başarılacaktı. moore'un gözlemi, yıllarca satışçılara "adamın gol diyor!" kozunu mühendislere karşı vermesinin yanında, mühendislere de bir yol haritası, bir endüstriyel standart sunmuştur.

    bu yasa sayesinde, 1950'lerde bir oda büyüklüğünde olan bilgisayarların işlemci olarak yüzlerce katı gücünde olan bilgisayarlar şu an cebimize hatta beynimizin içine girebilmişlerdir. (bkz: ).

    yıllar içinde bir çok kez tıkanma noktasına gelen bu gözlem, her seferinde yeni bir teknolojik sıçrayışla hayatına devam etmeyi ve gordon moore'u yüceltmeye devam etti. 1940'larda mm boyutlarında olan transistörler, bugün yalnızca birkaç nm (metrenin milyarda biri) boyutunda üretilebiliyorlar.

    1990'lara kadar yığın silikon'dan üretilmekte olan transistörler yüzünden, kısa kanal etkileri denilen transistörün dolayısıyla devrenin performansını ciddi anlamda etkileyen etkiler ortaya çıkıyordu. ancak bu yıllarda geliştirilen yalıtkan üzerinde silikon teknolojisiyle bu zorluk aşılarak, kısa kanal etkileri minimuma indirildi. bundan sonra ise moore yasasını günümüze kadar son sürat getirdi. ancak bugünlerde de bir tıkanıklıkla karşılaşıyor bilim dünyası. transistörler küçüldükçe, silikon'un atom yarı çapı ve kimyasal bağlarının boyutu bir sorun olmaya başladı. bu sorun da, kontrol terminalinin grafin'den yapılmaya başlanmasıyla çözülmeye çalışılıyor.

    sonuç olarak, moore yasası bir yasadan çok takip edilmesi gereken bir hedeftir. yıllardır, transistör ve yarı iletken teknolojisine yön verir.
    #204329 writerofadream | 5 yıl önce
    0bilimsel terim 
  2. bir devredeki transistör sayısının 2 yılda bir iki katına çıkacağını ifade eden öngörü.

    maddenin doğasına uygun olarak öngörülen, moore yasasının 2025'ten sonra artık işlevsiz hale geleceği idi. ancak teknolojideki gelişmeler bunu kıracak gibi görünüyor.
    son araştırmalara göre moore yasasının en az 2 yıl daha işlevini koruyacağı tahmin ediliyor.

    sanırım bundan sonrası artık , ve nin konusuna girecek bu mevzular.

    ların fiilen ortaya çıkıp işlemeye başlamasıyla belki moore yasasının quantum versiyonu da gelir, kim bilir?


    #293402 maraz1 | 3 ay önce
    0bilimsel terim 
  3. ait olduğu teknolojik paradigma içinde geçerli yasadır. her teknolojik yasa gibi son kullanma tarihi vardır. (bilimsel yasalar bu açıdan farklıdır)

    "hala geçerli" diyenler azalıyor. nice endüstri gurusu, 10 yıldan kısa bir süre içinde anlamı kalmayacağını, artık çipe transistör sıkıştırma telaşının gereksizleşeceğini söylüyor. 10 yıl önce çoktan öldü diyen de var.

    şimdi efenim teknolojik gelişmeler, doğrusal ilerleme ve paradigma değişimi ile geçekleşir.
    * Doğrusal ilerleme: ford tipi otomotiv üretiminin 100 yılda adım adım gelişmesi. moore yasası.
    * Paradigma değişimi: elektrikle aydınlatan Ampul. mumların adım adım geliştirilmesiyle gerçekleşmemiştir.

    bilgisayar hızında da ilkinden ikincisine kayıyoruz (diye anladım ben)

    şimdi bundan bize ne olması konusunda yazacaktım, bulamadım. cin Yatırım tavsiyesi olanları dinlemeye hazırım.

    #293406 son kurtadam | 3 ay önce (  3 ay önce)
    1bilimsel terim