1. 1925'te doğmuş, 2017 yılında ölmüş polonyalı sosyolog ve düşünür. modernizm, totaliterizm, postmodernizm hakkında pek çok yazısı ve kitabı mevcuttur. bunun yanında 2010'lu yıllarda türkiye akademi camiasında popülaritesinin başladığı söylenebilir. bauman'ı türkiye'de 2010'lu yıllardan sonra bu denli popüler yapan şeylerin başında -üzgünüm ancak- kolay okunabilirliği gelir.

    tüketim toplumunu iyi analiz etmiş, incelemiş ve analizleri yerindedir. "kâfi olan asla kâfi gelmez." sözü, bu açıdan çok mühimdir. ona göre toplum, günümüzde arzulamaktan ibarettir ve "arzunun arzuladığı şey, daha fazla arzudur", fazlası değil. bu sebepten tatmin olmak, günümüzde nâmümkündür.

    özgür irade ve özgürlük konusunda her ne kadar umutsuz olduğu söylense de, kendisi özgürlüğü ve özgür iradeyi maddi güçlerden kurtuluşa dayandırmaktadır. insan, özgür iradesini maddi dünyanın bağımlılıklarından, arzuyu arzulamaktan vazgeçmekle kurabilir.

    okumak isteyenler için özgürlük, yaşam sanatı, akışkan aşk tavsiye edilir. biraz daha ağır top önerisi isterseniz, modernite ve holokaust zannımca kendisinin en iyi kitaplarından bir tanesidir.

    #202804 auchenbach | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0filozof 
  2. her bir haltın, aslında yönetim enstrümanı olduğu, zaman değiştikçe yönetimin de değişmesinin zaruri olduğunu ve bu nedenle de özgür irade olamayacağını düşüneceğiniz bir kitabı da "yasa koyucular ve yorumcular"ıdır.
    #202822 kont fosco | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0bilim insanı 
  3. sıfatıyla birçok kavramı yeniden yorumlamıştır: modernite, aşk, hayat, gözetim, kültür, düşünün, nesne... Kuramı temelde şu görüşe dayanır: Bütün katılar eritilerek direnebilme özelliklerinden mahrum kalarak yeniden biçimlendirilmektedir. Akışkanlar hareketli, değişken ve esnektir; katılar gibi aynı kalmazlar. Bu yüzden akışkanlaşan her şey anındalık, geçicilik, çokanlamlılık, düzensizlik, çeşitlilik gibi özellikler kazanmıştır.

    Örneğin günümüzde ilk modernite döneminde olduğu gibi bir mekana ve zamana bağımlı, kesin sınırları olan bir çalışma hayatının yerini esnek çalışma kültürü almıştır. Ya da eskinin geleneksel ailesi ve çekirdek ailesi de boşanmaların ya da başka imkanların artışıyla ve kabullenişiyle dağılmaktadır.

    #202845 ruz | 4 yıl önce
    0kuramcı