dna sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. görevlerinden biri hücre bölünmesi sırasında dna'nın düzgün kopyalanmasını sağlamaktır. her hücre bölünmesinde kısalırlar, kritik uzunluğa düştüklerinde ise hücre yenilenmesi durur.
tanım kısmını atlattığımıza göre asıl yazmak istediğim mevzuya geçebilirim. george mason üniversitesinden epidemiyolog anna pollack ve ekibinin çalışmasına göre, en az bir doğum yapmış kadınların telomerlerinin, hiç doğum yapmamış kadınların telomerlerinden ortalama %4.2 daha kısa olduğu tespit edilmiş. bu da hücrenin yaklaşık olarak 11 yıl yaşlanmasıyla eşdeğer. bu süre sigara kullananlarda 4.6 yıl, obezlerde ise 8.8 yıl olarak tespit edilmişti. yine aynı çalışmada, kadınların yaptıkları doğum sayıları arttıkça telomerlerin boyunun daha da kısaldığı tespit edilmiş. böylelikle çocuk denen canlının ömür törpüsü olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış. buyursunlar efenim bu da kaynak
yıllarca, haberlerde, gazetelerde, gündüz kuşağı yayınlarında, "doğum yapmak kadını şöyle gençleştiriyor, böyle güzelleştiriyor" diye atıp tuttukları için doğumun kadını gençleştirdiğine inanan çok fazla insan tanıyorum. "hiç doğum yapmamış babamın halası 65 yaşında taş gibi dururken, kendinden 10 yaş küçük ve 4 çocuk doğurmuş kız kardeşi neden çöktü gitti" diye kendi tezimi kanıtlamaya çalışırdım, bilim insanları sağ olsunlar etraftan verilen örneklere artık ihtiyacım kalmadı. hayır yani, kanından beslenip kanına dışkılayan bir canlının gençleştirici nasıl bir etkisi olabilirdi ki zaten.