ks Practical Extraction and Report Language olarak bilinse de aslında açılımı yoktur. nasa'da çalışan Larry Wall işlerini kısaltacağına inandığı için bu dili geliştirdi. metin işlemede üstüne yoktur. amazon bile ilk bu dil ile geliştirilmiştir. eski popülaritesini kaybetse de halen niş alanlarda kullanılmaktadır. hackerların gözdesi, sistem yöneticilerinin isviçre çakısıdır.
geliştiricisi larry wall aslında bir dil bilimcidir. asıl "büyük hayali" misyonerlik faaliyetleri gereği incil'i farklı dillere çevirmekti. incil'i dünya üzerinde yazılı hale gelmiş veya gelmemiş her dile çevirmeyi amaçlayan bir misyoner grubunun üyesiydi . henüz yazılı hale getirilmemiş bir dil bulup, muhtemelen afrika'da, o dile ait bir yazı sistemi geliştirmek istiyordu. bu sayede yazılı metinleri o dile çevirebilecekti ve dolayısıyla incil'i de o dile çevirebilecekti. ancak sonradan bazı yiyeceklere alerjisi başlayınca "afrika'da yiyecek konusunda seçici olamayacağını" düşünerek bu planından vazgeçti. sonradan neden olduğunu anlamadığım bir şekilde nasa jpl'de çalışmaya başladı. ama nasa işe aldığına göre mutlaka işlerine yarayacak yetenekleri vardır.
orada çalışırken, 1986'da "metin dosyalarını tarayacak, içindeki istenilen örüntülerle eşleşip onları raporlayacak bir program olsa ne güzel olurdu" diye düşünmeye başladı, ve 1987'de kendisi perl programlama dilini geliştirdi. resmi bir açılımı olmasa da aslında practical extraction and report language olarak bilinir, çünkü geliştiricisi bir dil bilimcidir ve esas amacı yine metinler üzerinde işlemler yapabilmektir.
perl oldukça hızlı çalışır, hızı c ile karşılaştırılabilecek düzeydedir, özellikle metin üzerinde yapılabilecek bir işlemde rakip tanımazdı. bu tarz metin manipülasyonu görevleri için tercih edilen bir dil(di eskiden). şimdi çok daha iyi ve daha anlaşılır seçenekler var olduğu için perl eski popülaritesini kaybetti. herhangi bir kodu diğer dillere göre oldukça kısa şekilde yazmaya da olanak sağlarmış. eskiden kullanan bazı kişiler, özellikle doğal dil işleme ile ilgilenenler, halen kullanmaya devam ederler.
ama çok iğrenç bir sentaksı*vardır . şurada birisi perl'de kendi yazdığı kodun yarım saat sonra baktığında ne işe yaradığını kendisinin bile anlamadığını söylemiştir . ben de iki sene kadar önce 2004 yılında perl ile yazılmış bir script'i, artık standart hale gelmiş resmi yazılım olduğu için, projemde kullanmak zorunda kalmıştım. script'in içinde ufak bir değişiklik yapmam gerektiğinde larry wall hakkında pek hoş olmayan şeyler düşünmüştüm.
şimdi pişmanım, hayat hikayesini okuyunca saygı duydum kendisine.