İşleyiş itibarıyla, bünyesinde kurulu bulunan sistemden bildirimler toplanarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtılır. alıcı kurumlarda yukarıdan aşağıya silsile halinde bildirim görevli memura ulaşır. görevli memur buna usturuplu dilden yanıt vererek gönderir. söz konusu yanıt geldiği yolu izleyerek başvurana döner. Kısacası devlet ve vatandaş arasında iletişim sağlayan bir tür demokratik mekanizmadır.
CİMER, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi anlamına gelmekte olup her türlü hukuka aykırılıkta başvurulabilecek bir kurumdur. esasen kendisi başlangıçta bimerdi. ancak 24 haziran 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra türkiye cumhuriyetinde rejim değişmiş; başbakanlık iletişim merkezi anlamına gelen bimer ise cumhurbaşkanlığı iletişim merkezi olan 'cimer'e evrilmiş, şimdiye kadarki başvurularımız ve cevapları olduğu gibi cimer'e aktarılmıştır. artık yapacağınız başvurular Doğrudan cumhurbaşkanlığına gönderilmekte; incelendikten sonra Bakanlık, Valilik gibi ilgili kurumlara dağıtılmaktadır.
cİMER BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
1. cİMER başvurusu yapabilmek için www.cimer.gov.tr... internet adresini tıkladıktan sonra sağ üstte yer alan “BAŞVURU YAP” yazılı alandaki boşluklar doldurularak sistemin cep telefonunuza bir onay kodu göndermesi sağlanabileceği gibi; Bunun yerine doğrudan e devlet şifresiyle giriş yaparak da başvuru oluşturabilirsiniz.
2. onay koduyla ya da e devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra açılan formu doldurunuz. Burada, eğer başvuru konusu ettiğiniz olay doğrudan zarar gördüğünüz bir olay ise “ŞİKAYET” doğrudan zarar görmediğiniz bir olay ise “İHBAR” seçeneğini işaretleyiniz. Ancak bunu yanlış yapmanız halinde de başvurunuz geçerli olacaktır. Aynı şekilde bilgi edinme talebiniz varsa ya da herhangi bir öneride bulunacaksanız ilgili alanları işaretleyiniz.
3. İHBAR ya da ŞİKAYET butonunu tıkladıktan sonra hemen altında “KİMLİK BİLGİLERİMİN SAKLI TUTULMASINI TALEP EDİYORUM” yazılı bir kutu belirecektir. Burayı tıklayarak şikayetinizin şikayetçi olduğunuz şahıstan gizlenmesini sağlayabilirsiniz; ancak verdiğiniz bütün kimlik ve iletişim bilgilerinin doğru olması zorunludur. Ayrıca hatırlatmak isteriz ki şahıs hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılması halinde kimlik bilgileriniz savcılık dosyasından görülebilir olacak ve öğrenilebilecektir.
4. Kimlik bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde girdikten sonra, ihbar ya da şikayet etmek istediğiniz olayı düzgün ve anlaşılır bir Türkçe ile, somut olaylara dayandırarak, delillerin ne olduğunu belirterek yazınız. Anlatımınızda gereksiz ayrıntı ve ajitasyona yer vermeyiniz. Başvurunuzu olabildiğince kısa ve öz bir anlatım kullanarak yapmanız önemlidir.
cİMER’LE İLGİLİ ÖNEMLİ NOKTALAR:
- Kimlik ve iletişim bilgilerinizin doğru girildiğinden emin olunuz.
- Şikayet ya da ihbarda bulunacağınız hususlarla ilgili olarak somut olaylara dayalı delil olması gerekmektedir. Gazete haberleri, fotoğraflar, videolar, ses kayıtları gibi iddianızı dayandıracağınız somut delillerin bulunmasına dikkat etmelisiniz. Delil bulunmadan sadece iddiaya dayalı şikayet ya da ihbarlar hakkınızda “İftira” suçu nedeniyle adli takip başlamasına neden olabilir.
son söz olarak: elbette bir hukuk devletinde yaşamadığımız için kimse başvurunuza hukuka uygun bir cevap verileceğini, adaletin tecelli edeceğini garanti edemez. hatta ben şahsen başvurularımızı birilerinin okuduğundan bile şüpheliyim. yazılımcı bir arkadaşa gelen cevapları gösterdim, "bunu yazan memursa maaş ödemeye gerek yok, iki satır kodla ben bu işi hallederim" dedi. neyse işte, siz yine de şansınızı deneyin tabi. neticede burayı okuduğunuza göre arkası sağlam biri değilsiniz ki hakkınızı hukuk yoluyla aramaya niyetlenmişsiniz, belli ki başka şansınız yok. adalet arayışınızda bol şanslar diler, aydınlık yarınlarda buluşuncaya kadar aklınızı kaçırmamanızı ümit ederim efendim.
Buraya yapılan başvrular bizzat bu kurum tarafından yanıtlanmaz, ilgili kurumlara gönderilir, ilgili kurumdaki memurlar tarafından verlen süre içerisinde cevaplanır ve cimer’e gönderilen cevap cimer tarafından size iletilir. Cimer’in olayı, bu süreci kayıt altına almak ve bir üst kurum olarak izleyici olmaktır. Yani ilgili kuruma yapacağınız şikayeti direkt o kuruma yapmanız halinde sizi geçiştireceğini düşündüğünüz durumlarda şikayetinizi cimer’e yapın. Ha yine geçiştirilebilirsiniz tabii ama nispeten daha dikkatli cevap veriliyor. Bir de anonim kalma hakkınız oluyor.
başında 2018'den beri fahrettin altun'un bulunduğu devlet kurumu.
e-devlet şifrenizle giriş yaptığınızda şu ekran karşınıza çıkacak.:
- istek: bir kamu hizmeti istiyorsanız (evde bakım gibi) ya da önceki başvurularınızdan biri üzerinden aylar geçmesine rağmen cevaplanmamışsa, bunu tıklıyorsunuz. sonraki yapacaklarınız bütün işlemlerdekiler gibi: kimlik bilgilerini kontrol et, metin içeriğini gir, elinde konu ile ilgili görsel varsa ekle, hangi kamu kurumuna gönderileceğini seç, roketle.
- teşekkür: bu sanırım bi' memur tanıdığınız varsa, resmi yolla tebrik alsın diye buraya konulmuş. kullanan kimseyi görmedim.
- şikayet: bütün şikayetleriniz için bunu seçeneksiniz. yeni aldığınız elektronik eşya bozuldu ve aldığınız yer ne değişim yapıyor ne yardımcı mı oluyor? buraya. vergi dairesi ne yaparsanız yapın işleminizi halletmiyor, telefonlara çıkmıyor, durumunuzu anlattığınızda "benena" mı diyor? buraya. iss'iniz saçma sapan hizmet veriyor ve şikayet edecek yer mi bulamıyorsunuz? buraya. yazacağınız şikayetin içeriğinin resmiliği, alacağınız cevap süresini de kısaltacaktır, unutmayın. "ne yapıyorsunuz kardeşim?" gibi şeyler yazmayın.
- yönetime katıl: sokak hayvanları, gençler ve çöp alt başlıkları bulunan, sanırım ilçe belediyeleriyle kolay iletişim kurulabilsin diye eklenmiş olan bölüm. bunun yerine bağlı olduğunuz yönetim kurumuna gitseniz, daha hızlı cevap alırsınız.
- bilgi edinme hakkı: yasal hakkınız bu. şahsınıza ya da kimlik bilgileri elinde olan bir tanıdığınıza kesilmiş cezalar ya da çeşitli yaptırımlar ile ilgili bilgi alma hakkınızı bu yolla kullanabilirsiniz. en son 4-5 yıl önce uydunet'in fiyat politikası hakkında buraya yazmıştım. bimer, yeni yeni cimer olmuştu o zamanlar. internet sitelerinde bulunmayan önceki fiyatlarıyla karşılaştırmalı olarak fiyat politikalarını anlatmışlardı bana.
- görüş öneri: arada tire ya da taksim işareti bile yok ama anladınız siz. "böyle olsa mı?" değil, "böyle olsa daha iyi olur" isteklerinizi yazacağınız yer burası. istek bölümü ile arasındaki fark, hizmetin önemiyle alakalı sanırım. mesela çöp arabalarının geçiş saatinden rahatsızsanız buraya yazabilirsiniz ama evde bakım gibi bir hizmetle ilgili aklınızdakileri istek bölümüne yazmanız gerek.
- türkiye yüzyılı hayalini paylaş: kim bilir ne.
bimer'in 2006-2018 arasındaki işlevselliği cimer'de yok. özellikle pandemiyle birlikte insanlar cimer'i eğlenmek için kullanır hale bile geldi. tüketici hakem heyeti'ne göndermek için özenle hazırladığı dilekçeyi hem cimer'e hem de heyete gönderen insanlar varken, "dayım çok yaşlı, ne yapabilirim?" diye cimer'e soran insan tanıyorum ben. ayrıca cimer gene pandemiyle birlikte haftanın neredeyse 2 günü falan hizmet veriyor artık: ya e-devlet şifresi senkronizasyonuyla ilgili günlerce sorun yaşıyor (şu anda aktif ama geçtiğimiz hafta sonundan beri ulaşılamıyordu mesela) ya yazdığınız içerik ilgili kuruma 1 ay sonra gönderiliyor (15 günde gönderilmeli ve kurum da size geri dönüş yapmalı) ya da doğru bölüme yazdığınızdan emin olduğunuz yanlış bir şikayeti incelemek üzere denetlemiyor. cimer bir aracı kurum, bunu biliyoruz ama sanki sadece tck 299 gibi maddeler özelinde şikayetinizi inceliyor gibi görünüyor. buna benzer şikayetleri de re'sen başlatıyor zaten. işlevi gene kördüğüm.
baktığımda, 5 şikayetime de geri dönüş alabildiğimi ama hiçbirinin isteğime uygun cevaplanmadığını görüyorum. "sen şikayetini yaz, ilgili kuruma ben ileteyim, devamı beni ilgilendirmiyor" mantığı geçerli halâ. ayrıca, yazdığınız metne sadece görsel ekleme kısmı da yıllardır değişmedi. .pdf, .doc gibi metinleri görsele çevirip öyle göndermeniz lazım.
cimer'i "sorun çözen" bir kurum olarak değil, "ulaşamadığınız kuruma şikayet/öneri/görüş ileten aracı bir kurum" olarak görmeniz lazım. yoksa "cimer hiç çalışmıyor yaae" der, durursunuz; eğer cimer'e istediğiniz zaman ulaşabilirseniz tabii. yazacağınız içeriği, resmi işlerden anlayan ve bu konularda kalemi de güçlü birine yazdırmanız da işe yarayabilir. şikayet etmeniz gereken son bir süre varsa de, buna göre hareket edin çünkü 1 ay sonra şikayetinizin iletildiği kurum "şikayet süreniz dolmuştur" yazıp cevaben bunu gönderebilir size. sinir yok çünkü burası sadece kağıt üzerinde bir hukuk devleti.
önemli edit: gönderdiğiniz metne sonradan değiştirme/ekleme yapmanız mümkün değil. ben içeriğinde kullandığım bir tarihi yanlış yazdığım bir şikayete nasıl cevap vereceklerini düşünüp durdum 1 ay boyunca mesela. doğru yazdığınızdan emin olun her şeyi. ayrıca, bimer halindeyken, kurumun gönderdiği cevap üzerinden iletişime devam etme seçeneğiniz vardı. yani, kurum cevap veriyor, siz "aslında o öyle değil, bakın, şu konuda haklıyım ben" diye cevaba cevap verebiliyordunuz aynı şikayet altında. artık bu da mümkün değil. yeni şikayet yazmanız lazım. yeni herhangi bir seçeneği seçip ilerleme hakkınız ise günde 1 olarak belirlenmiş durumda. aklınızda olsun bunlar.