1859'da gerçekleşen ve dünyaya büyük bir ekonomik zarar veren manyetik güneş fırtınası.
yıldızlar, yapıları gereği manyetik etkinlikler gösteren cisimlerdir. güneş de bir yıldız olduğundan, bu durumdan muaf değildir. güneş'in manyetik aktivitesi periyodik olarak artış ve azalış gösterir. manyetik etkinliğiyle ilgili birçok farklı özellik gösteren güneş'in, etkinliğinin artış dönemlerinde koronal kütle atımları oldukça tehlikeli hale gelebilir.
bahsi geçen bu olay, korona adı verilen en dış güneş katmanında gerçekleşir. güneş'i oluşturan plazma adlı maddenin hızlı bir şekilde uzaya savrulmasından ibarettir.
astronomrichard christopher carrington 1 eylül 1859 tarihinde oldukça büyük bir güneş aktivitesi gözler. güneş yüzeyinde 1 dakika kadar süren büyük bir patlama olmuştur. aynı akşam kuzey ışıkları dediğimiz doğal olay, normal şartlarda gözlenemeyen enlemlerde ortaya çıkar. üstelik bu ışıklar o kadar parlaktır ki, insanlar sabah oldu diye uyanıp kahvaltı hazırlamaya başlamış, gece saatlerinde bu ışıkla gazete okumak bile mümkün hale gelmiştir.
güneş patlamaları, elektronik aletler ya da haberleşme sistemleri üzerinde oldukça büyük etkilere sahip. carrington olayı da oldukça pahalıya patlamış dünyaya. bir araştırma grubunun yaptığı bir çalışmaya göre, o günün şartlarında bu olay yüzünden meydana gelen zarar yaklaşık 2.5 trilyon dolar.
bugün güneş üzerinde araştırma yapan uyduların bu işi yapıyor olmasının en büyük nedenlerinden biri, bu tür aktiviteleri gözlem altına almak ve benzer olaylarda gerekli tedbirleri önceden almak.