oha kimse niye başlığını açmamış deyip de ben açayım dediğim başlıktır bu. efendim advent pek tabii ki opeth'in morningrise albümünün açılış parçasıdır.
ben de geçenlerde o tatlı akustik outrosunu çaldım kendimce... izlemek isteyenler tabii ki
aynı zamanda noelden önceki dört hafta demektir. ancak bunu tabii ki sözlüğümüzün yazarı @jean baptiste de la rose et la croix daha iyi açıklayacaktır sizlere...
hem mesih isa'nın doğumunu kutlamadan önceki hazırlanma süresine hem de mesih isa'nın yeryüzüne ikinci gelişi sürecine verilen isim. zaten kelime anlamı da türkçe'ye "geliş" olarak çevrilebilir.
tıpkı mesih isa'nın doğumunun 25 aralık olarak alınması gibi, bu sürecin tarihi de sembolik olarak alınmıştır. yoksa incil'de tarih yoktur. hatta beytüllahim yıldızı/#191671 numaralı girdimde de belirttiğim gibi zaten katolikler ve ortodokslar mesih isa'nın doğumundaki bazı olayların alegorik olduğunu kabul ederler. ama nedense bazı insanlar (özellikle protestanlar) incil'de alegorik şeylerin olamayacağını ve hatta alegorik şeylerin kutsallık taşıyamayacağını söylerler. onların görüşü de o yönde olduğundan bir şey diyemem elbette. ama kutsal kitap'taki bazı hikayeleri alegorik kabul etmek hristiyanlığın ilk zamanlarına kadar uzanan bir şey. yeni de değil.
katolik kilisesi'nde liturjik yılın başladığı dönem.
katolik kilisesi'nde a, b, c olmak üzere üç farklı yıl vardır. a yılı matta incili'ne, b yılı markos incili'ne, c yılı da luka incili'ne ayrılır.
hangi yılın içinde olunduğu, yılın sayı değerleri toplamına bakılarak bulunur. üçe bölünebilen sayı değeri c yılını verir. örneğin 2023, 2+0+2+3=7 olduğundan bir önceki üçe bölünebilen yıl 2+0+2+2 olduğundan 2022'dir. a, b, c döngüsünde de c'den sonra a geldiği için 2023 a yılıdır. ama 2023 adventi, bir sonraki seneye giriş yapılmış sayıldığı için, b yılındadır.
yani;
kalan sıfırsa -> c yılı
kalan birse -> a yılı
kalan ikiyse -> b yılı