19 ekim 1662 - 26 ağustos 1728 tarihleri arasında yaşamış olan saksonya-weimar dükü. babası ii. johann ernst ölünce kardeşi iii. johann ernst ile birlikte saksonya-weimar düklüğünü yönetmeye başlamıştır. johann ernst'in alkolikliği sebebiyle düklüğün yönetiminde daha aktif bir rol üstlenmiştir.
wilhelmsburg adında, bir yangın sebebiyle tamamen yanan ve günümüze kalıntısı ulaşmayan bir saraydan düklüğü yönetmiştir.
epey dindar, hatta sofu sayılabilecek bir insandır. sanata değer vermiş ve saksonya-weimar'da sanatın gelişmesi için epey çaba sarf etmiştir. hatta bu sebeple kapellmeisterjohann samuel drese'nin oğlu johann wilhelm drese'yi eğitim alması için italya'ya bile göndermiştir.
johann wilhelm drese kendi projesi olduğundan olsa gerek, johann sebastian bach ile araları kapellmeister mevkisi sebebiyle açılmıştır. bu olaydan sonra bach ile yıldızı pek barışmamış ve bach'a dair çoğu şeyi düklüğünde yok ederek bach'ın köthen'e göçmesine izin vermiştir.
işte liberalizmin güzel yanlarından birisi de, istemediğin iş yerinde çalışmamak. yoksa bach da bilirdi istifa etmeyi de, o zamanlar istifa etmek öyle kolay iş değildi. ama ben şahsen müziğin burjuvalaşmasının müziği kötü etkilediğini ve sanat müziğinin de akademik camiayla sınırlı kalmasına sebep olduğuna inanıyorum. günümüzde kaç kişi çağdaş klasik müzik dinliyor ki? sözlükte paylaştığım bir çağdaş klasik müzik bestesiyle epey dalga geçilmişti örneğin.
kendisi bir de sadece lutheranizm'e gönülden bağlı kişilere ordusunda yer verirmiş.