piyasaların doğumu hatalı biçimde kapitalizme atfedilse de kapitalizmden çok önce, ilk insan topluluklarının ve ticaretin başlamasından beri piyasalar hep vardı. çünkü arz ve talep güçlerini bir araya getiren bütün ortamlar fiiliyatta birer piyasadır. buna ek olarak piyasa(lar)ın, kapitalist toplumda yeni ve özgün bir nitelik kazandığı doğrudur.
pre-kapitalist toplumlarda piyasalar insan faaliyetine tabii iken kapitalizmin önce britanya, birleşik amerika, kanada, fransa, belçika, isviçre, hollanda vb. gibi batı avrupa ve kuzey amerika ülkelerinde sonra da tüm dünyada hakim iktisadi formasyon haline gelmesiyle insanlar ve toplumsal faaliyetler, baş döndürücü bir hızla merkezileşip genişleyen kapitalist piyasalara tabii olmuştur.
Bugün gelinen noktada hepimiz, dünyamızı geri döndürülemez bir hızla tüketen ve çölleştiren ulusal ve küresel çaptaki devasa piyasaların kulu, kölesi ve köpeğiyiz. Ve Bu durumdan kurtulmanın tek bir yolu var: ya ölene kadar bekle ya da anarşi şimdi