1. çocukluğumdan beri amatör bir şekilde, 2016 yazından beri de yarı profesyonel bir biçimde sürdürdüğüm yaşam biçimi. sözlüğe hobi-aktivite-spor dalı kategorileriyle kodlasam da, tam adını olarak ifade edebilirim.

    bisiklet sürmeden önceki hazırlık safhasında yapılması gerekenleri ve sürerken yapılması-yapılmaması gerekenleri kendimce anlatıp, sonrasında bu tatlı yaşam biçiminin neler hissettirdiğini ve nihayetinde fiziksel ve mental faydalarını anlatacağım bir entry olacak. çayınızı kahvenizi veya meşrebinize göre içeceğinizi alıp kemerlerinizi bağlayabilirsiniz

    bisikletiniz olduğunu varsayıyorum, yoksa bu güzel yaşam biçimini hayatınızın bir parçası yapma kararı almışsanız öncelikle bütçenizi belirleyip yanınıza da bu işten az buçuk anlayan bir tanıdığınızı alıp bisikletçiye gidiyorsunuz. tabi öyle hoppadanak gitmiyorsunuz öncelikle internette biraz araştırma yapıyorsunuz ve şehir içi kullanım, dağ bisikleti, yol bisikleti gibi kategorilerden amacınıza uygun olan bir bisiklet türü belirleyip ona göre sizin bütçenize uygun bir bisiklet modeli belirliyorsunuz. yeni başlayanlar için benim önerim şehir bisikletidir. dağ tepe dolaşmayacaksanız asfalt yolda kullanım için en uygunudur. çift amortisörlü bisiklet görsel açıdan cazip gelse de şehir kullanımına uygun değildirler. tek (ön) amortisörlü olan bir şehir bisikleti nerdeyse her türlü kullanımınızda sizin işinizi görecektir diye tahmin ediyorum. kırk yılda bir dağa pikniğe gidiyoruz diye nasıl ki 4*4 bir araç almıyorsak, bunda da mantığı bu yönde kuruyoruz bir nevi. boyunuza/vücut yapınıza göre bisikletin büyüklüğünü belirlersiniz, 165-180 boy aralığı için kanaatimce en uygun bisiklet boyutu 26 jant olanlarıdır. bisikletinizi seçip bazı kurulumları yaptırdıktan sonra faturasını almayı unutmayın. o fatura çalınmalara karşı sizin garantiniz. bisikletinizin ön ve arka ışıklandırmalarına kesinlikle önem verin (çok fonksiyonlu olursa iyi olur). gece sürüşlerinde can güvenliğiniz için olmazsa olmazdır. bir adet korna, bir adet ayna, tercihe bağlı olarak ufak bir el pompası, yine kesinlikle olmazsa olmazınız iyi bir kask ve eldivenlerdir. tekrar ediyorum kask olmazsa olmazdır!

    kaskın hem olası kazalara yönelik güvenlik boyutu olarak işlevi varken hem de trafikte sizi diğer araçlara karşı daha profesyonel ve bilinçli gösterme gibi bir işlevi de vardır ve bu bahsettiğim işlev trafikte sizin saygı görmenizi sağlar. kask takmadan bisiklet sürdüğüm zamanlarda kuralları yoksayarak üzerime sürenler, yol vermeyenler olurken, tam teşekküllü bir halde direksiyona geçtiğimde araç sürücülerinin daha saygılı ve duyarlı olduklarını tespit ettim.

    bisikletinizi ve gerekli aksesuarlarınızı aldınız ve tüm ayarlamalar yapıldı diyelim. ilk sürüş deneyiminizden önce yanınızda olması gerekenleri sıralayalım şimdi de:

    görünebilirliği arttıracak görece fosforlu şeyler giyerseniz bu sizin lehinizedir. bir sırt çantası edinmenizi tavsiye ederim. içinde olması gerekenler bence, bir adet çakmak, yara bandı, ıslak mendil, kuru bez, biraz para, kimlik veya yerine geçen bir belge, ufak tefek atıştırmalık bir şey (kuru üzüm, bir elma vs), tornavida, küçük el pompası. ayrıca sağlam bir bisiklet kilidi almanız gerekmektedir.

    trafiğe çıkacağınızı varsayarak; karayolları trafik kanunu'nu önce kısaca bir inceliyoruz, bisiklet diğer tüm araçlar gibi trafik içinde tanımlanmış bir araçtır. bu sebeple kaldırımda, emniyet şeridinde, yaya yolunda vs sürmüyoruz. trafiğin motorlu diğer araçlara görece olarak yavaş aracı olduğumuz için yolun en sağ şeridinde seyrediyoruz ve diğer araçlar arkanızdan geldiği vakit sizi sollamak zorundalar. tabi siz yine de türkiye'de yaşadığınızı unutmadan ihtiyatlı olun ve sokaktan toplamadığınız canınızın kıymetini bilin derim ben. şayet bisiklet yolu yapılmış bir bölgede seyir halindeyseniz bu sefer o yolu kullanıyoruz ve motorlu taşıtların kullandığı yolu terk ediyoruz. dediğim gibi, trafikte bir bisikletli olarak haklarınızı ve sorumluluklarınızı bilmeniz sizin lehinizedir.

    trafikte seyir halindeyken karşılaştığınız bisiklet sürücüleriyle selamlaşmak ve küçük bir tebessüm göstermek içinizi ısıtacaktır.

    özellikle sokak köpekleri bisikletlilere karşı sebebini çözemediğim bir şekilde hoşgörülü değillerdir. dikkatli olmakta fayda vardır.

    yanınızda/mataranızda muhakkak su bulundurun ve belli aralıklarla su tüketimine önem verin. ben en geç 15 dakikada bir su içiyorum mesela. ama çok içtiğiniz zaman da şişersiniz ve sürüş performansınız düşer.

    varsayalım ki yılın belli dönemlerinde bisiklet süremiyorsunuz. sürüşü bıraktığınız ve sürüşe tekrar başladığınız tarih arasında bisikletiniz tozlanabilir, yağ sorunu olabilir, frenler ve bilimum vidalarda gevşemeler olmuş olabilir. o sebeple en az 2 ay binilmemiş bir bisiklete bineceğiniz zaman profesyonel bir destek alıp genel bir bakım yaptırmanız faydanıza olur. düzenli kullanım durumlarında ise bence kullanımınıza göre yılda 1 veya yılda 2 kez zincirin ve amortisörlerin yağlanması, yılda bir kez vidaların kontrol edilmesi ve fren mekanizmasının yılda 2 kez kontrolden geçmesi yeterlidir diye düşünüyorum.

    gelelim bu kadar teknik detaydan sonra bu yaşam biçiminin faydalarına:

    fiziksel olarak alt ve üst bacak ve kalça kaslarınızı canavar gibi çalıştıracaktır bisiklet sürmek. yine çok büyük etkisi olmasa da karın kaslarınıza da etkisi olacaktır. kondisyonunuzu arttıracak ve ciğer kapasitenizi güçlendirecektir. hayatınızda bir rutine dönüştükten sonra bazı şeyleri düzene sokma konusunda bir referans olacaktır aynı zamanda.

    mental olarak ise, öyle faydaları var ki (en azından bana) anlatamam. yeşillikli tek şerit bir dağ yolunda yokuş aşağı kendimi bırakıp olabildiğine uçuyor hissiyle süzülürken, kendimi dünyanın en özgür insanı gibi hissediyorum ben, üstelik türkiye gibi bir ülkede. neyse, şu entryden dolayı silivri'ye gitmeye niyetim yok. psikolojik olarak tamamen bir terapi olabiliyor bence. özgür hissediyorsunuz, işe yarar hissediyorsunuz, başarmış hissediyorsunuz ve hayata dair çok temel de olsa bazı dersler çıkarabiliyorsunuz. mesela ben az önce bahsettiğim o süzülüş için tamı tamına 45 dakika yokuş tırmanıyorum ve ondan sonra kendimi boşluğa bırakabiliyorum. bu da şu demek oluyor kendimce, her güzel hissin ve/veya her özgürlüğün her rahatlama anının elbet bir bedeli var şu hayatta. kıçımdan terler aka aka, bacaklarım kasıla kasıl tırmandığım yokuş sonrasında o tepenin diğer kısmına ciyuuuvvv diye inerken aslında oraya çıkmak için verdiğim mücadele bana hayata dair bu temel dersin derinliği hakkında düşünceler sunuyor. belki de ben çok kuruyorum bilmiyorum.

    toparlıyorum,

    bisiklet sürmek uzun vadede fiziksel olarak sağlıklı bir vücut ve buna bağlı olarak daha kaliteli bir yaşam sunar, mental olarak rahatlama hissi verir, antidepresan etkisi vardır ve daha da önemlisi bir sosyalleşme biçimi de olabilir. yolda belde tanışacağınız diğer bisikletlilerle sohbet edebilir, yeni dostluklar kurabilirsiniz veya bulunduğunuz bölgede bu tür turlar yapan bireysel sürücüler veya gruplar olabilir, onlarla takılabilirsiniz. ayrıca güzel mi güzel bir aktivitedir. yani uzun lafın kısası, dadından yinmez

    son uyarılar:

    tekrara düşüyorum ama;

    1- bisikletin periyodik bakımları ihmal edilmemeli,
    2- kask-eldiven gibi koruyucu aksesuarlar muhakkak giyilmeli,
    3- trafik kurallarına uyulmalı ve haklarımız bilinmeli,
    4- su tüketimine özen gösterilmeli.

    naçizane bu entryde bahsettiklerim arasında yanlışlarım olabilir, tam profesyonel değilim. eğer bilgisel bir yanlışlığım olmuşsa yorum kısmında doğrusu olduğunu düşündüğünüz bilgileri paylaşırsanız sevinirim. ayrıca unuttuğum, bilmediğim bazı önemli hususlar da varsa onları da bu başlık altındaki diğer entrylerde belirtirseniz gerek ben gerekse ilgilileri bilgilenir diye umut ediyorum.

    selam ve dua lipa.
    4aktivite, hobi 
  2. geçen yaz üç şehri 12 gün boyunca gezmek için gerçekleştirdiğim eylem. Nasıl tanımlayabilirim bilemiyorum ancak bir iki köye girip yepyeni ve sımsıcak insanlar tanımıştım. Bir tanesinde konaklamıştım da. Uzun süreli yolculuklar için gerçekleştirildiğinde her şeyi unutturup huzura kavuşturuyor sizi. yolların sadece yol olmadığını, iki yanında da birbirinden farklı hayatlar barındırdığını fark ediyorsunuz.

    herkese tavsiye ederim. öyle pahalıya da patlamıyor. 4-5 bin liraya (tabi geçen yıl öyleydi takip etmedim piyasasını) kaliteli bir bisiklet ve yolculuk için gereken tüm ekipmanları tedarik edebilirsiniz. 27,5 jantta mtb'lerin giriş seviyeleriyle bunu totalde 3 bin liranın altına da indirebilirsiniz rahatlıkla. Bir kere harca ve bakımını vs. yaptıktan sonra dönem dönem huzura yolculuk yap.

    not: iki şeyden çok korkuyordum. köpekler ve tırlar, kamyonlar. ikisini de yaşadım. kamyon tekerleri çakıllı yollarda taşları arkaya fırlatıyor diye bisiklet yanımda elin tarlasından yürüdüğüm oluyordu. köpeklerle karşılaşınca bisikletten inin, bisikleti kalkan yapın vs. tarzı önerilerle yola çıkmış olsam da iki köpek havlamasına pedallara asılmıştım iyice. köftehorlar yakalarlardı normalde de yol aşağı eğimliydi allah'tan.

    Üstteki entry () gibi nice kaynaktan yararlanarak bu yolculuğa, bu hobiye kesinlikle adım atın. hayatımda aldığım en güzel kararlardan biriydi. bu sene de umarım salgın sona ererse ankara, kırıkkale, çorum, amasya, tokat yapıp geri döneceğim ve çorum'da ailemin yanında noktalayacağım turumu.

    ilgilenenler için kullandığım mobil uygulamalar:

    1. Windy Maps
    Tüm yolculuğumu planladığım uygulama. Duracağım noktaları, nerede yemek yiyeceği vs. kaydediyorum. Tüm rehberim bu. (alternatif:
    Map My Ride GPS Cycling Riding

    2. Komoot — Cycling, Hiking & Mountain Biking Maps
    Bisiklet için farklı bir uygulama kullansam da, bazen durup yürüyüş yapmak yahut orman yollarını kullanmak isteyebilirsiniz. Bu alandaki en iyi harita uygulaması olduğu kanısındayım. (alternatif olarak Strava 'yı önerebilirim. Strava'nın daha iyi ölçüm yaptığını söylüyorlar ama Komoot'u daha çok kullanıyorum ve seviyorum.)

    3. Relive
    bisiklet sürmeyi eğlenceli hale getirebiliyor. Günün sonunda yolculuğunuzu üç boyutlu haritada gösteriyor.

    4. Bike Doctor
    Az bir para ödeyerek sahip olabilirsiniz. Bisiklet tamiri için elzem bir uygulama. bisiklet için bakım ve tamire yönelik her şey var.

    5. Bisikletli Ulaşım Haritası
    En gerekli uygulamalardan sonuncusu olarak görmekteyim. Sadece Türkiye'yi kapsayan uygulama, bisiklet yolları, tamir noktaları, kiralama ve satın alma yerleri, park alanları vs. içermekte.

    veeee son olarak: spotify. :D
    #180805 laranja | 5 yıl önce
    0aktivite, hobi 
  3. Bu aralar başlamayı düşündüğüm aktivite , spor , hobi , eğlence , gezi.

    Aslında istediğim elektrikli motor upgrade i yapılmış güçlü bir bisiklet hem eğlence hem gezi . eski bir motosiklet kullanıcısı olarak kaçırılmaması gerek bir eğlence diye düşünüyorum güçlü elektrikli bisikletleri.
    #201597 magazambo | 4 yıl önce
    0aktivite 
  4. mayıs sabahlarında mesai yollarında bol bol yaptığım eylemdi. şimdi bir süre mazide kaldı. Elde ne bisiklet var ne de kask. Ne pedal basmak kaldı ne bacak ağrısı. Ne sabahın serininde şakıyan bülbüller var ve kovalayan köpekler. Varsa yoksa toz duman. Kulağımda kulaklık bana verdiği özgürlük hissini özlediğim aktivite.
    #201636 themanwithnoname | 4 yıl önce
    0aktivite, hobi 
  5. tek başına sürmeniz dahilinde daha güzel bir sosyal mesafe sporu yok bence bisikletten öte. malum dönemindeyiz hala.bu yazı haftanın 2-3 günü yaparak bünyemi ve ruhumu kuvvetlendirerek geçirdiğim aktivite. hatta sonbaharı da böyle geçirmeyi planlıyorum. çocukluğumdan beri en severek yaptığım spor ve aktivite olmakla birlikte,dünyayı yiyerek hala çok fit gözükmenizi sağlayarak da kendisine aşkım kat be kat artmaktadır. yarın binecektim bak iyi hatırlattın sözlük.
    #201639 beth lawless | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0aktivite, hobi 
  6. Silikon selesiz yapılmaması gereken eylem. Yoksa götünüz fena acır.

    Şaka anlamında demiyorum. Gerçekten 1 saat ve üzeri yolculuklara silikon sele vb. Bir şey kullanmadan çıkarsanız akşam kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

    50 liraya alın en güzelinden bir tane, kafanız rahat olsun. Uzun yolculuklar sonrası beni anarsınız.
    #201683 termostat | 4 yıl önce
    0aktivite, hobi 
  7. Hayat bisiklet gibidir, dengenizi korumak için devam etmelisiniz.
    #201777 show must go on | 4 yıl önce
    0aktivite, hobi 
  8. insanın kendisi ile baş başa kaldığı paha biçilemez bir aktivitedir.
    bisiklet sürmek için birbirinden bağımsız ve çeşitli motivasyonlar var mutlaka; benim için tek kelimeyle tam olarak bir rehabilitasyon. hayatın kapısını açıp, kendime dair ne kadar bildiğim varsa, ne kadar inancım, ne kadar tahminim, ne kadar meydan okumam, ne kadar içimde biriken varsa hepsini tek başıma görebilme platformum.
    sabah çok erken saatlerde yola çıkıp, ilk pedal çevirişte sadece gidilecek "çizgi"nin var olduğu, geri kalan her şeyin görüntülere dönüştüğü bir alemde, karanlığın da, soğuğun da, aydınlık veya sıcağın, yağışın ya da kavuran güneşin, rüzgarın ya da sessizliğin kısaca o an orada olan her şeyin farkındalığı bambaşka boyutlara ulaşıp, duyularla istediğim kadarını 'sanal'lıktan gerçeğe dönüştürdüğüm benlik sahnesi.
    fiziksel olarak kendime meydan okuyarak önce tüm gücüm, sonra zihinsel dayanıklılığım tükene dek sürüp ne isem o oluyorum. bisiklete bir araç olarak büyük saygı duyuyorum, çok seviyorum, estetiğinin hayranıyım ve neredeyse her defasında (uzun tur, kısa tur ya da sadece kondisyon için sürmek her ne olursa) tüm kapasitemi kullanıyor olduğumdan hiç bir zaman benim için sadece gezmek, bir yere gitmek, ulaşım aracı olarak kullanmak vs gibi eğlence tabanlı bir aktivite olmadı. sanırım bu durumda daha sportif tarafında duruyorum. eğer spor olarak bakarsanız, gerçeği asla eğip bükemeyeceğiniz, kimseden destek alamayacağınız, hiç bir şeyin sizi pışpışlamadığı salt gerçekler diyarı... Zaman gibi tıpkı; asla tam anlamıyla hükmedemeyeceğiniz, nihayetinde kazanıp kaybettiğinize kendinizin dürüstlükle karar verdiği mücadele arenası.


    #204146 mike ehrmantraut | 4 yıl önce
    0aktivite, hobi 
  9. kucukken 3 tekerlekli bir bisikletimin olmasi en buyuk hayalimdi. Fakat ailemin maddi durumu cok iyi olmadigi icin, bu istegimi anne ve babama hic soylemedim. Zaten soylesem de pek bir sey degismezdi.Daha sonra bu hayalimi cok uzun zaman unuttum, ta ki Amerika'ya yerlesene kadar,
    Amerika'ya da ki yasantimin ikinci yilinda bisiklet kullanma istegi tekrar nuksetti. Internetten bisiklet egitmeni aramaya basladim. Evimin cok yakininda bir bisiklet kursu oldugunu ogrendim ve hemen iletisime gectim. 2013 yili Ekim ayinda bisiklet kullanmayi ogrendim. 2014 yilinda ise ilk bisikletimi aldim.
    Simdi yakin mesafelere hep bisikletimle gidiyorum. acikcasi bisiklet kullanmayi cok seviyorum, ozellikle hava guzelse, hafif bir ruzgar esiyorsa ve yol da bossa bisiklet kullanmak gercekten cok keyifli oluyor. Keske cok daha erken ogrenseydim bisiklet kullanmayi simdi daha profesyonel bir bisiklet surucusu olurdum. Ama onemli olan ogrenmek ve keyif almak. Ve ben cok keyif aliyorum
    #204208 fairyofeast | 4 yıl önce
    0aktivite, hobi 
  10. yapmak istediğim birkaç spordan biri. düzenli bir hayatın içinde haftanın 1-2 günü yüzmek, 1-2 günü de bisiklet sürmek çok isterim. hayat kalitesini direkt olarak artıran eylemlerden biri bana kalırsa.

    işe bisikletle gidebilme lüksü de çok güzel bir şey. umuyorum ki sahip olurum hayatımın bir noktasında.
    #204360 uzu vian cerbon | 4 yıl önce
    0aktivite, hobi 
  11. kişiye mutluluk ve umut aşılayan eylemdir. belki de çocuklukla bağlantılı olduğu için bu kadar güzel geliyor insana.
    #204792 osawada | 4 yıl önce
    0aktivite, hobi 
  12. 20. yüzyıl başlarında gribe yakalanmamak için doktorların tavsiye ettiği eylem.
    3aktivite, hobi