1. 1951-1959 yılları arasında yayımlanan, haftalık siyaset, edebiyat, bilim ve kültür dergisi. pazar postası; türkiye açısından edebiyat alanında tarzının başlamasına olanak yaratmasıyla, siyaset alanında ise bir aydın tavrının ortaya konulması anlamında son derece önemli bir yere sahiptir.

    dergi, ilk iki yıldan sonra yayın hayatına 4 yıl ara vermiş ve 1956 yılında tekrar çıkmaya başlamıştır. ardından 3 yıl daha, haftalık olarak sürekli basılmıştır.

    derginin üretim makinesi ve yazı işleri müdürü 'tur. kimi zaman mahlaslarla birlikte aynı sayı için 5 farklı yazı yazmış olduğu dahi söylenmektedir. erdost aynı zamanda, ikinci yeni akımının, düşünce anlamında tartışmalar olabilse de, isim babasıdır. kendisi bir röportajında ikinci yeni isminin çıkmasına dair şöyle konuşur:
    o zamanlar pazar postası'ndayım. zaten ikinci yeni'nin tezgahı orasıydı. bazen yazı yetişmiyor(du). adımı değiştirip 3-5 yazı birden yazdığım bir dönemdi. yazı makinesi derlerdi. yeni şiirler var, farklı dediler. hakkında yazı yazılacak. yazdım, başlık arıyorum. basıma yetişecek. aklıma “ikinci yeni” geldi bir anda. sonra bir gün “bu yeni şiirin adı nedir?” diye konuşuyorlar. , "ikinci yeni koydular bile onun adını," dedi.

    pazar postası yeni bir şiir yönelimine ismin konulmasında önemli bir yere oturuyordu belki fakat aynı zamanda ikinci yeni'ye dair ilk belirtilerin verildiği şiirler de, pazar postası'nda çıkmıştır. bu açıdan, ikinci yeni kadrosunun hem bir araya gelip akımı daha sağlamlaştırmaları, hem de edebiyat dünyasına üretimlerini bu dergi aracılığıyla sokmaları pazar postası'nı kritik bir nokta kılmıştır.

    öncesinde ilkeleri belirlenerek ortaya konulmamasından dolayı ikinci yeni'nin aslında, bir akım olarak tariflenmesi pek mümkün değildir. zaten ikinci yeni'ye dahil olarak bilinen şairler de bir akımın ilkelerine bağlı kalarak bir araya gelip yazmaya başlamazlar. aksine, şairlerin bir araya gelip yazmalarının ardından ikinci yeni, bir akım olarak şekillenir. işte bunun buluşma noktası da, pazar postası'dır. kimler yazmıştır pazar postası'nda peki? aklımıza gelebilecek hemen hemen tüm ikinci yenici şairler, derginin yazar kadrosunda bulunurlar.

    bir başka nokta ise aydın tavrı yani entelektüel anlamda siyasal bir tavır koyabilmenin de sağlam örnekleri pazar postası'nda verilmiştir. iktisattan sosyolojiye, felsefeden tarihe kadar geniş bir yelpazede yazılan yazılar döneme karşı bir başkaldırışı anlamlandırır.
    #176787 docendo discimus | 5 yıl önce
    0dergi