1. haftalardır hatta aylardır koronavirüsle yatıp, kalkıyoruz. bir sürü garip kelimeler havada uçuşup duruyor. özellikle de koronavirüs testleri hakkında. son günlerde hızlı test denen immünoglobin testleri çok gündemde. hızlı antikor testleri immünoglobulin “g" ve “m”yi ölçüyor. bu immünoglobinlerin ne olduğunu ve testlerin nasıl işlediğini, olabildiğince kısa ve basit bir şekilde aktarmak istedim.

    bir virüs vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi harekete geçer ve immünoglobulin denen moleküller üretilir. immünoglobulin “m” (igm) hastalık vücuda ilk girdiğinde üretilen proteindir. virüsün yüzeyindeki proteinlere bağlanır ve makrofajların “yemesi” için işaretler. igm kısa ömürlüdür (3-4 hafta civarı). hızlı test kitlerinde ölçüldüğünde çıkarsa eğer, hastalığın hâlâ vücudunuzda olduğunu gösterir. hasta kendini izole etmeye devam etmelidir.

    igm’nin üretilmesinden birkaç gün sonra devreye immünoglobulin “g” (igg) girer. igg çok daha uzun vadeli bir bağışıklığa işaret eder. yani test yapıldığında igg pozitif çıkarsa, vücudunuz gerekli antikorları geliştirmiş ve bağışıklık kazanmış demektir. yani kişi hastalığı atlatmış ve gerekirse işine dönebilir demektir. bu özellikle sağlık çalışanları ve hasta bakıcıları için önemli bir test.

    tabii burada önemli bir nokta var. sars-cov-2, her açıdan uzmanları şaşırtan bir meret. diğer koronavirüs hastalıklarından farklı şeyler çıkarıyor karşımıza ve dünya sadece 5 aydır boğuşuyor bununla. dolayısıyla bağışıklık geliştiğinde ne kadar süreceği henüz bilinmiyor. yani virüs mutasyona uğradığında, igg’nin kısa ömürlü olacağı ve kişinin bir kez daha hastalığa yakalanma ihtimali olabileceği henüz göz ardı edilmiş değil.
    #176436 lachattenoire | 5 yıl önce
    0biyoloji terimi 
  2. (bkz: )
    #176437 iskiski | 5 yıl önce
    2biyoloji terimi