tayvan'da 1947-1987 yılları arasında yaşanan ve kuomintang'ın tayvan'da terör estirdiği döneme verilen isim.
japonya sayesinde zenginleşen tayvan halkının, kmt ve çan kay şek'in kötü yönetimi sebebiyle fakirleşmesi ve bunun üzerine 27 şubat 1947'de ayaklanması üzerine 28 şubat'ta ordunun ayaklanmacıların üzerine ateş açıp kanaat önderlerini öldürmesinden sonra ayaklanmalara katılımın artması ve bunun üzerine de tayvan'da sıkıyönetim ilan edilmesi üzerine başlamıştır.
tabii sıkı yönetime rağmen ayaklanmalar durmamış ve küçük çaplı bir iç savaş yaşanmıştır. iç savaşta da tayvanlı sivillere ikinci dünya savaşı'na katılmış japon askerler önderlik etmiştir. bu durum da milliyetçi yönetimi iyice sinirlendirmiştir.
beyaz terör döneminde 100000 kişi siyasi görüşleri sebebiyle hapse atılmış, 1000 siyasi tutuklu idam edilmiş. kadınlar tecavüze uğramış ve ordu mensupları ceza vermek amacıyla bazı kişilerin uzuvlarını kafasına göre kesmiş. bazı infazlar da kafa kesme şeklinde yapılmış.
bu terör sebebiyle çan kay şek'e kucak açan tayvan halkı "çin halk cumhuriyeti bizi ilhak etse de kurtulsak" demeye başlamış ve çhc'ye tayvan'dan bazı heyetler gitmiş. çhc de "bana ne lan, ne haliniz varsa görün" demiştir.