kurucusu sun yat-sen olan, çin'de bir rönesans yapma amacıyla kurulan siyasi parti. amacı monarşiyi yıkıp cumhuriyeti tesis etmektir. bu sebeple komintern'den de yardım almıştır.
tabii sonra çan kay şek - mao zedong ayrılığı yaşanınca bu parti çok farklı bir çizgiye geçiş yapmıştır. ama hem mao hem de çan han kültürünü yüceltmiş ve bu sebepten de çin halk cumhuriyeti'nde de diğer çin kültürleri baskı altına alınmıştır.
Japon işgaline karşı komünistlerin de desteğini alarak chen dixou önderliğindeki çin komünist partisiyle iyi ilişkiler kurmuştur, işgal yıllarında komünistlerin de kmt saflarında savaşmasıyla bu ilişkiler iyice pekişmiştir. 1927 yılında çin proleter devrimiNin yenilmesi ve çan-kay-şek'in komünistleri fişleyip Tek tek tutuklatmasıyla bu ilişkiler gerilmiştir.
Böylece içlerinde mao zedong’un da bulunduğu 12 kişi (yazıyla on iki) Çin’i bir uçtan bir uca kuşatmak için uzun yürüyüşü başlatmış ve Yürüyüşe yol üstündeki köylülerin de otostop çekerek katılmasıyla sıfırdan kurulan komünist hko ile (halk kurtuluş ordusu) kmt birlikleri uzun yıllar savaşmış, nihayet 1945’te mao kuomintang’ın ve çan kay-şek’in kıçına tenekeyi bağlayıp çin sınırlarının dışına sümük gibi fırlatmıştır.(allah kabul etsin)
Sonrası malum... kore savaşı, büyük proleter kültür devrimi, yüz çiçek, Mao’nun askeri örgütlenmeye katkıları ve maoist devrim stratejisi falan filan gibi entel dantel şeyler bugün de çin tarihi ve sinolojiye olan ilgiyi canlı tutmaktadır. (Zaten ben de bu satırları çin klavyesiyle yazıyorum)
1- çin, etnik milliyetçiliğe karşı bütünleştirici bir miliyetçiliği benimsemelidir. han çinlileri, moğollar, tibetliler, mançular ve uygurlar çin'in bir parçasıdır. bu sebeple de çin'in bayrağı (eski çin cumhuriyeti) 5 renklidir.
2- çin halkı, ulusal mecliste temsil edilir. bireylerin hakları kanunlarla korunur. devlet anayasal bir zeminde hareket eder.
3- bireylerin refahı devletin garantisi altındadır. vatandaşların barınma ve giyinme ihtiyacı, gerektiğinde devlet tarafından sağlanır.
bu ilkeler günümüzde tayvan'da uygulanmaktadır. tabii ilk ilke daha çok anakara çin temel alınarak yazıldığı için, ilk ilke tayvan'a göre yorumlanmaktadır.