1. Milattan önce birinci milenyum süresince batı ve merkez avrupada yaşamış belirli bir insan topluluğu.

    Bilim adamlarının kelt sözcüğünün kökenine ve anlamına ilişkin pekçok teorisi vardır. Bir teori Hint-avrupa kökenli ve yükseltmek anlamına gelen quel'den türediğini öne sürer. Başka bir teori kelt insanlarının savaş ve avcılıktaki yeteneklerini işaret ederek vurmak anlamındaki kel kökünden türediğine dayanır. Diğer teoriler de druidlerin gizli ritüellerini referans göstererek kelt sözcüğünün saklı anlamına gelen kel kelimesinden türediğini söyler.

    Kaynak: Celtic mythology a to Z - gienna matson
    #1511 seanachie | 8 yıl önce
    0millet 
  2. ilk olarak miletli hecataeus isimli yunan coğrafyacı tarafından mö 517 yılında "keltoi" olarak bahsedilen halk.

    herodotus bir mektubunda keltoi halkının tuna nehri kıyılarında yerleştiğini yazar. Linguist Patrizia De Bernardo Stempel'e göre keltoi, "uzun insanlar" anlamına gelmektedir.

    mö 1. yüzyılda julius caesar'ın yazdıklarına göre galyalılar kendilerine "kelt" demekteymiş.

    modern ingilizce'de celt (kelt) kelimesinin ilk kullanımı 1707 yılında edward lhuyd tarafından yapılmış. o zamana kadar keltler gal ve galyalı olarak anılmaktaymış.

    romalılar galya'yı fethedince, keltler romalılaşmış. ilginç bir şekilde romalı olmayı da çok istemişler. romalılar pek zorlamamış onları. ayrıca kelt sanatı roma sanatıyla kaynaşmış zamanla.

    bir de bu arkadaşlar latince'ye kendi dillerinden motifler ekleyince "halk latincesi" (vulgar latin) diye bir dil ortaya çıkmış. bu dil 'nin temelidir.

    ayrıca romalıların süvari birliklerinde görev yapmışlar ve romalılar keltlerin süvari kılıcı olan spatha'yı süvarı kılıcı olarak benimsemişlerdir.

    roma hristiyan olunca, onlar da hristiyan olmuş ve hristiyanlığın irlanda'da da ve iskoçya'da yerleşmesini sağlamışlardır.

    ayrıca irlanda'da kıta avrupasından uzak yaşadıkları için karanlık çağlarda pek bunlara sataşan olmadığından irlanda'yı bilim ve kültür merkezi haline getirmişler ve latince'nin yok olmasını engellemişlerdir. onlar olmasaydı büyük ihtimalle latince karanlık çağlarda yok olacaktı ve antik diller gibi sadece çok meraklı olan kişilerin öğrenebildiği bir dil olacaktı.
    #70160 touma seguchi | 7 yıl önce (  7 yıl önce)
    0millet 
  3. Ortaçağ'da 'da vücutlarını maviye boyamış, tehlikeli savaşçılardan oluşan halk. Sonraki yıllarda orta britanya kralı (bkz: ), keltlerin saldırılarından ötürü (bkz: ) ve (bkz: ) ismindeki kabilelerden yardım istemiş ve keltlerin saldırılarından kurtulmuşlardır.

    Lakin angl ve sakson kabilelerinin britanya'ya hükmetmeye başlamaları neticesinde keltlerin büyük bir çoğunluğu Britanya'nın kuzey ve batısına çekilmişlerdir.

    Bu kuzey ve batı bölgelerine bugün (bkz: ), (bkz: ) ve (bkz: ) denir.

    Kaynak : Hatırlamıyorum. Teyit edebilirsiniz.
    #263522 becoolnotfool | 4 yıl önce
    0millet 
  4. bölgesine ismini veren millet. ankara'ya da ismini verdikleri söylenir.
    0millet