1975 yılında sony tarafından piyasaya sürülen ilk video kaset formatı. hemen peşinden jvc tarafından piyasaya sürülen vhs ile yıllar süren ve sonunda mağlup olduğu bir rekabete girişmiştir.
ilk çıktığında betamax cihazlar vhs cihazlardan daha ağır ve hantaldı. bu yüzden de daha pahalı oluyordu. vhs ucuz cihazlar satıp, sürümden kazanma politikası izliyordu. ama sony pes etmedi, daha basit ve daha iyi görüntü kalitesine sahip cihazlar üretmeye başlayarak yarışa devam etti. üstelik kasetler vhs kasetlerden daha küçüktü ama bunun da eksi yönleri vardı. zira insanlar sadece 1 saatlik program kaydı yapabiliyordu. öte yandan vhs 2 saat yapıyordu. dolayısıyla görüntü kalitesinin daha iyi olması pek fark etmedi. insanlar daha uzun kayıt yapan formatı tercih etti.
jvc ayrıca pazarda büyük bir fırsat gördü. baktılar insanlar kasetlere kendi çektikleri filmleri veya sinema filmlerini kayıt etmek istiyorlar, film almayı veya kiralamayı isteyebilirler diyerek bu alana yöneldi. bu jvc ve vhs savaşta büyük bir üstünlük kazandırdı. sony daha sonra kasetlerinin kayıt süresini uzatmayı başarsa da, çok geç kalmıştı. jvc pazarı ele geçirmişti. sony ve betamax sonraki yaklaşık 10 yılı hayatta kalma mücadelesi vermekle geçirdi ve sonra da pes etti.
ancak ilginçtir, mart 2016’ya kadar sony betamax kaset üretmeye devam etti. 2016’da “sony betamax üretmeyi artık bırakacak” haberini gördüğümde şok olmuştum. hâlâ betamax mı üretiliyordu? zamanında betamax’ı ezip geçen vhs bile dvd’ye yenik düşeli yıllar olmuşken, 2016’da kim betamax alırdı ve neden? kafamda deli sorularla kalakaldım.
japonya'da epey bir fan kitlesi bulunan video formatı. akihabara'da hala satıldığına şahit olabilirsiniz.
ayrıca fanları optik medyalara (cd, dvd vs) ve hdd gibi saklama alanlarına güvenmediği için, betamax formatı piyasadan silinse bile bir şekilde betamaxlar korunmuş adamların elinde.
elinde olan varsa gitsin akihabara'da satsın derim. *