osman bey zamanında 1302 senesinde (yine yamulmuyorsam) koyunhisar savaşı gerçekleşti. bu savaş bizans ile yapılan ilk osmanlı savaşıdır ve savaştan zaferle çıkılmıştır. savaş sonucunda karacahisar ve inegöl dolayları ele geçirilmiştir.
osman bey, ahilik teşkilatı'nın başında bulunan şeyh edebali'nin kızı bala hatun ile evlendi. ahilik teşkilatının dini ve siyasi gücünden böylelikle yararlanabildi. o zamanlar teşkilatın merkezi ankara'daydı.
osman bey, ilk osmanlı parası akçeyi bastırmıştır. bu beyliğin ve osman bey'in otoritesini artırmıştır elbette.
osman bey, bursa'yı fethetmeyi çok arzulamış ancak başaramamıştır.
yamuluyormuşum. 1258 senesinde doğmuş. 1281 senesinde (bkz: orhan gazi) doğmuş. :/
Devlet, Kur'an-ı Kerim basmak gibi hata kabul etmeyen bir işte Osman Bey 'e ve onun kurduğu Matbaaya - Matbaa-i Osmaniye- imtiyazlar sağlar. Başta mushaf olmak üzere neredeyse elyazması kadar kıymetli pek çok baskı yapılır. Osman Bey, 1870'lerde bugün kendi adını taşıyan semtin bulunduğu Şişli-Taksim arası boş arazide geniş bir yer satın alarak buraya bir konak yaptırır, gel zaman git zaman etraf önce konaklarla, daha sonra da apartmanlarla dolar.
adıyla ilgili tartışmalarda önceki girdilerde belirtilen birkaç konuya açıklık getirilmesi gereken türkmen beyi.
türkçede teoman diye bir sözcük veya ad yoktur. bunun türediği sözcük tuman (duman)'dır. sorun, avrupalı filolog ve tarihçilerin, türkçe (göktürkçe) kaynak okumasını çin fonetiği ve grameri üzerinden yapmasıdır. dolayısıyla motun (mete), tuman (teoman), batur (bakatur-bahadır) gibi türkçeye yerleşmiş yanlış sözcük-adlar çokça bulunur.
osman bey olayındaki ad ise ataman'dır. yine bu söz de tuman'dan türemiş ama kurallı ve mantıklı bir türevdir. farklı söyleniş biçimi de olabilir. dünya tarihinde osmanlı imparatorluğu ve hanedan tarif edilirken hiçbir şekilde "othman" kullanılmaz. "ottoman" kullanılır ki bunun osman ile ilgisi yoktur. bu açıdan inalcık beyin tezi bilimsel açıdan en kararlı ve mantıklısıdır.