Tarihin ilk dönemlerinden bu yana insanların yerleşik hayata geçmelerini sağlayan en önemli faktörlerden biri tatlı su kaynakları olmuştur. Su kaynakları etrafında da medeniyet her zaman daha hızlı ilerlemiştir. Roma imparatorluğuna baktığımızda ise roma, atina gibi şehirleri başta her ne kadar cılız bir su kaynağına sahip olsalar da dönemin süper gücü olmasından kaynaklı insanlar iş ve aş için bu şehirlere ve romanın diğer önemli şehirlerine hücum etmiştir. Gel zaman git zaman bu şehirler daha fazla insanı ağırlamak zorunda kalıp inanılmaz bir hızla büyümesi, beraberinde ihtiyaçların da artmasına ve özellikle su ihtiyacının ivedilikle karşılanması gerekliliğini doğurmuştur. Bu yüzden romalılar, uzakta bulunan su kaynaklarına topraktan yaptıkları borular döşeyerek suyu şehir merkezlerine ileterek su ihtiyacını karşılamaya çalışmışlardır.
Romalıların ürettiği topraktan yapılma su boruları basınca dayanıksız olduğu için sadece suyu yönlendirme göreviyle kullanılmışlardır. Durum böyle olunca da şehir merkezlerinden kilometrelerce uzaktaki su kaynaklarından suyu sorunsuz bir şekilde şehir merkezlerine iletmek için çok hafif bir eğimle düz bir yol izlenmesi gerekmiş, bu vesileyle suyun önüne çıkabilecek tepelere su kuleleri, su tünelleri ve su kemerleri inşa edilmiştir. İşte bu su kemerleri künk denen su boru hattının vadilerden geçmesini sağlayan kemerli köprülerdir. Eğime göre 1-30 metre yükseklikte inşa edilen bu köprülerin günümüze ulaşmış birçok örneğini istanbul’da görmek mümkündür.
Bununla ilgili bir belgesel izlemiştim ama tam ismini hatırlayamadım, bulursam buraya eklerim. Belgeselde roma imparatorluğunun merkezi roma’nın nüfusu patlama yaşayıp bir milyona dayanınca şehrin dört bir yanından şehir merkezine su kanalları inşa edilmiş bu sebeple her tarafta su kemerleri yükselmeye başlamış. İnşaat tamamlandığında ise su kemerleri aracılığıyla roma merkeze günlük 800 bin metreküp su akmaya başlamış. çorak bir yere akan böyle muazzam büyüklükte bir su miktarı Gerçekten inanılmaz.
akuadük olarak da bilinen yapılar. en burnumuzun dibinde olan örneği unkapanı'nda bozdoğan kemeri olarak bilinen yapıdır. yapımı imparator valens tarafından tamamlanmış, istanbul'a su taşıyan bir kemermiş. altından şerit şerit yol geçiyor. üstü de yarı harap vaziyette. restore edileceğine dair bir tevatür var. allah muhafaza. www.google.com/...