1. Ortaokul son sınıf ve lisenin bir veya ikinci yılı düzeyindeki öğrencilerin okul hayatındaki eğitim ile elde ettiği kazanımları ölçen bir tür sınavdır. Her tür okulda uygulanmakta olup Matematik, Fen, okuduğunu anlama tarzında testlere tabi tutulan öğrencilerin sıralandırılması sonrasında da ülkelere genel puanlar çıkartılıyor. Genel olarak 80-100 ülkenin katıldığı bu sınavlarda ülkemiz ya ortalarda ya da biraz daha gerilerde yer alıyor.

    Ülkemizde sınavların hayata hazırlanma için birer engel olarak görüldüğünü göz önünde bulundurarak öğrencilerimizin herhangi bir işine yaramayacağını düşünmesinden kaynaklı ülkemizin gerilerde yer aldığını düşünüyorum. Belki yine temelde eğitimle ilgili yönlendirmelerin ve anlayışların eksikliğinden bahsedeceğiz ama lgs ve lys sınavlarında %10’luk dilime giren öğrencilerimizin birçok Avrupa ülkesinin toplam öğrencisinden fazla olduğunu düşündüğümüzde ve bu öğrencilerin sınava dahil edilmesi durumunda alınacak sonucun çok farklı olarak kağıtlara yansıyacağını düşüüp ne denli bir beyin göçünün yaşanıyor olabileceğine dair ipucu alabiliriz.

    Ayrıntılı bilgi için Web sitesi: pisa.meb.gov.tr/...
    #171484 iskiski | 5 yıl önce
    0sınav 
  2. çin ve singapur'un ezip geçtiği sınav. bunun dışında estonya, japonya, hong kong, finlandiya ilk onlarda yer buluyor. ilk onlar diyorum çünkü matematik, bilim ve okuma kırınımı var. 2018 yılındaki 79 ülkeden 600,000 öğrenci ile gerçekleştirilmiş.

    amerika birleşik devletleri matematikte 37. bilimde 18. ve okumada 13.

    türkiye'miz ise 42, 39 ve 40. sırada yer alıyor.
    #171505 son kurtadam | 5 yıl önce
    0sınav