Tevrat’ın tefsiri niteliğindeki ansiklopedik kitaptır. Yahudi topluma göre, tanrı’nın hz. Musa’ya tevrat’ı öğretirken, yani ayetleri sıralarken ayetlerle beraber yanlış anlaşılmalara yol açmasın diye sözlü açıklamalarda da bulunmuş ve böylelikle talmud ortaya çıkmış oldu. Yahudiler tarafından yapılan tefsir sözlü Tevrat olarak adlandırılmış, sonradan yazıya geçirilmiştir. Yazıya geçirilme süreci 250-550 yılları arasında Ortadoğu coğrafyasının çeşitli bölgelerindeki Yahudi din alimleri tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bahsedilen sözlü kutsal kitap olan talmud, genel anlamda Tevrat, incil ve kur’an’da geçmeyip her üç kutsal kitapta da Yahudi toplumun özellikle hahamların tevrat’ı kendilerince yorumlayarak tekrardan oluşturduklarını yazmaktadır. Bunu kabullenen küçük bir Yahudi grup talmud’un kutsal olmadığını dillendirerek kendilerine sadece tevrat’ı referans almaktalar; bu da onların Yahudi halkının bu azınlığı “dinden çıkmış kafir” olarak adlandırmalarına sebep olmuştur.
Kur’an ve incil’de birçok örneğine rastlanabilen tevrat’ın tahrif edildiğine dair ayetler mevcuttur, birer tane bırakalım:
Kur’an maide suresi 43. Ayet: (Elmalılı çevirisidir.) İçinde Allah’ın hükmü bulunan Tevrat yanlarında dururken seni nasıl hakem yapıyorlar da ondan sonra da dönüveriyorlar? Onlar inanıcı değillerdir.
Markos12:38-40 “Vay halinize ikiyüzlü Tevrat âlimleri ve Ferisiler! Bardakla çanağın dışını yıkarsınız, fakat bunların içi hile ve açgözlülükle kazandıklarınızla doludur. Sizi kör Ferisiler, önce bardağın içini yıkayın, böylece dışı gibi içi de temiz olsun.
(bkz: islam ilmihali) anlayacağınız şekilde aha da tam karşılığı budur. babil sürgünü sırasında ortaya çıkmıştır ve giderek üzerine eklenerek devam etmiştir. ancak putperestliğin tam merkezi olan babilde çıkmasından dolayı yahudiliğin özünden daha farklı yaklaşımlar içerir. isa döneminde yahudiliğin o hale gelmesinde en büyük pay talmudundur. nasıl ki türkiyede bir ton insan, ki bir dönem gazeteler kuponla verdiler tekrar tekrar, islamın şartları, imanın şartları, 32 farz vs. sadece belli bir formatı/dini bilip kuranı okumadan yoluna devam ediyorsa aynısı talmud için geçerlidir.
esinlenilmiş veya kutsal bir kitap değildir. ama ne yazık ki tevratın çok önüne geçmiştir.
çok çeşitli versiyonları bulunan kitaplar bütünü. ama sanırım en popüler iki tanesi yeruşalem talmudu ile babil talmudu. zaten çoğu kişinin talmud dediği de babil talmudu oluyor çoğunlukla.
paris münazarası ertesinde avrupa'da anti-semitizmin çıkmasına sebep olmuştur ayrıca.