önce şunu koyarak başlayayım, hunharca erol taş, hunharca isyan, hunharca baba ve okumanın önemi:
www.youtube.com/...
ferdi tayfur turanbayburt asıl adıdır ve adanalıdır.
bu adam çok başka bana göre. arabesk dönem müziği olarak bilinir ama bunu aşan nadir insanlardandır. kendi dönemi sonrasını da etkilemiştir. 90 sonrası arabesk gücünü kaybetmiş olmasına rağmen 1992 yılında çıkardığı prangalar albümü satış rekorları kırmıştır. gülhane konserine gelen insan sayısı 200.000'den fazla deniyor ki 1993 yılı için bu kalabalık akıl alır değil.
esasen zirveyi gördüğü yıllar 1970-1980 arası. postacılar ile başlayıp yuvasız kuşlar'a kadar devam eden süreçte şarkıları arabeskin bütün nağmelerini barındırıyor. 1980 sonrası ise özellikle sen de mi leyla, derbeder ve merak etme sen ile zirveyi perçinlemiştir. bu dönemde herkesin arabesk yapması kaliteyi bozunca ferdi tayfur kalitesi daha da fark edilmiştir. bu farkın yansıması filmlerinin çoğunun 1980-1990 arası olmasından da görülebilir.
1980-90 arası müzikal hali belirten esere örnek:
www.youtube.com/... müzik çeşitliliği büyüyor, arada uzun hava arkada vokallerin girişleri vesair.
1990-sonrası için örnek :
www.youtube.com/... bu örnek de sanırım değişikliği en net anlatanı.
filmleri genel olarak albümleri üzerinden çevrilen tarzdadır. beni en etkileyeni çocuk yaşta izlediğim hasret sancısı adlı filmidir. yaşanan olaylar, askerlerin eline düşüşü, sırf aşkına kavuşması için kolunu kestirmesi ve o çılgın kaçış. fena etkilenmiştim çocuk aklımla, şöyle de vereyim o sahneyi:
www.youtube.com/...
kısacası dönem dönem en iyisini yapan, müziğini eskitmeyen ve klasikleşen ama bitmeyen adamdır.
1904 çanakkale doğumlu oyuncu, yönetmen ve seslendirme sanatçısı. türk sinemasının erken döneminde kayda değer bir yeri olan sanatçıdır. 1958 yılında erken sayılabilecek bir yaşta da vefat etmiş. yeşilçam'ın pek çok ünlüsünü seslendiren adalet cimcoz'un da ağabeyidir.
bugün doğum günü olan arabesk müziğin beşiktaşı, Allah uzun ömürler versin ferdi baba, bu vesile ile ile kendisni bir şarkısı ile Hatırlayalım baharım solmadan eskidi ömrüm çıkmaz bir sokağa benzedi gönlüm leylası olmayan mecnuna döndüm olsan içmezmiydin benim yerimde www.youtube.com/...
Onun şarkıları, pek çok kişinin yaşadığı duyguları ve deneyimleri yansıttığı için bu kadar güçlüdür.
Diyelim ki, bir gece yalnızsın ve içini dökmek istiyorsun. Ferdi Tayfur'un "Batan Güneş" şarkısını açıyorsun ve o hüzünlü melodiler seni alıp başka diyarlara götürüyor. Şarkının her notasında Ferdi Tayfur'un içtenliği ve yaşanmışlığı hissediliyor... Hayatın zorlukları, kayıplar ve aşkın getirdiği acılar... Bu şarkılar, sanki senin duygularını dile getiriyor gibi.
Ferdi Tayfur, sadece bir şarkıcı değil, aynı zamanda bir hikaye anlatıcısı. Onun şarkılarında bir tutam acı, bir tutam umut ve çokça hayat var. Bir arkadaşınla sohbet ederken onun şarkılarından bahsettiğinde, ikiniz de aynı duyguları paylaşır ve belki de onun şarkıları sayesinde geçmişe bir yolculuk yaparsınız.
İşte Ferdi Tayfur'un büyüsü burada yatıyor. Anıların müziğe dönüştüğü, duyguların nota olduğu bir dünya yaratıyor... yaratıyordu...
vefatının ardından sosyal medyada esen rüzgar dindi gibi. haliyle ardından artık ben de bir iki satır bişi yazabilirim.
ferdi tayfur kasedini alıp da dinlediğim bir adam değildi. ama 2. dereceden kuzenlerim arasında hastası olan çok olduğundan benim de dinlemişliğim çoktur kendisini. nitekim 1. derece kuzenlerim orhan gencebaycı olduğundan 2. dereceden kuzenlerimle arada bir harp çıktığı da çok oluyordu. ama ben iki tarafı da kırmadım. hepsini dinledim. ya evden yoksan emmoğlu oldu bazen şarkılar kafamda ama olsun.
ferdi tayfur'a arabeskçi diyip yaftalayanlar sosyal medyada - ki ben takip etmem - kırk yıllık ferdi tayfur hayranı gibi paylaşımlarda bulununca ben ayar oldum. dün burun kıvıranlar, etkileşimi görünce ne yapacaklarını şaşırdılar çünkü. ben hiç burun kıvırmadım. üniversite zamanımda her banyoya girdiğimde emmoğlu söyleyerek çimen bir adam olarak, tüm apartmanı imha etmiş olsam da, yaygara da yapmadım.
hayatını bilmiyorum pek kendisinin. nasıl bir insan, çok da ilgilenmedim. ama bazı şarkılarını sevdim. ne bileyim bir sabahçı kahvesini insan nasıl sevmez ki. hal böyleyken, üzüldüm de açıkçası gidişine. o nedenle de hakkında bişiler yazmak istedim.
hatta bir radyo yayını yapayım dedim ferdi tayfur ağırlıklı. ama vakit mi var sanki? belki bir gün, neden olmasın...
milyonlarca seveni olan adamdı. müslüm baba gibi geçti gitti. üzdü.
Lise zamanlarında gittiğim bir pideci Ferdi tayfur hayranıydı. Dükkanda akşama kadar ferdi tayfur çalardı.
Karnım aç gidiyorum, fonda ferdi tayfur mis gibi sıcacık pide geliyor, fonda ferdi tayfur karnım doyuyor, fonda ferdi tayfur
Geçen vefat ettiğinde "ülen lise zamanımdan beri dinlemedim. Du bakim neleri vardı bunun" diye şarkılarını açtım.
olm pavlov'un köpeği gibi olmuşum ya la. Canım nasıl pide çekti. Şöyle kenarı hafiften yanmış, öğle vakti müşteri kalabalığında aceleye getirilmiş pide. of of of yanında açık ayran. insanın koku hafızası da acayip. Yemin ediyorum çıtır çıtır kıymalı pidenin kokusu burnuma geliyor ferdi tayfur dinleyince.
@larden loughness yayın yapmadan önce haber verse de pidesiz yakalanmasak. esnaf lokantası pidesi olacak ama. onu da nasıl denk getireceğiz değil mi? olmaz o iş.
milyonlarca seveni olsa da, milyon +1 kişi için yeri başka olan sanatçı.
Acaba ferdi tayfur şarkısı duyunca pide aşeren başka fani var mıdır? Arasak bulur muyuz? Dernek mernek bir şey kursak... "ferdi tayfur şarkısı duyunca pide aşerenler derneği"
Larden yayın yapsa... ağlayarak pide yesek ve rahmetlinin ruhuna bağışlasak. Ben larden'i soğanlı moğanlı öbsem...
başlığı altında bir çok yerde verilen yanlış bir bilgiyi düzeltelim, ilk plak kaydı çoğu sosyal mecrada melekler güler yüze, dilek kapısı, bana gerçekleri söyle, huzurum kalmadı değil 1968 yılında seda plaktan çıkan "sürtük " 45 ligidir. Plagin diğer şarkısı "ağlıyorum leyla" dır. ikinci 45 ligi ise 1969 yılında çıkan " dilek kapısı " 45 ligidir. Bu 45 lik harika plaktan çıkmıştır, 1974 yılına kadar, seda plak, kader plak, harika plak, görsev plak, elele plak ( akşam güneşi 45 ligi için kendi kurduğu şirkettir sadece bir 45 lik çıkarmıştır) "tatlı çingenem ' ve " adananın barajinda" şarkılarının bulunduğu 45 lik iki ayrı firmadan çıkmıştır bunlar minareci plak ve harika plaktir.