perslerin efsanevi kahramanlarından biridir. Zalimliği ile tanınan dahhak döneminde yaşamıştır. Dahhak ile olan mücadelesi kısaca şu şekildedir: dahhak bir lanete uğrayarak omuzlarında yılan çıkan bir hükümdardır. Bu yılanlar da insan beyni ile beslenmeye ihtiyaç duyar, beslenemedikleri zaman dahhak’a inanılmaz acı verirmiş.
Feridun doğduğu zaman birtakım olaylar cereyan etmiş, bunu kötü bir işarete yorumlayan dahhak feridun’u öldürmek için harekete geçer fakat feridun’un babası buna engel olmaya çalışır ve oğlunu kurtarmak için canını feda ederek dahhak’a yenilir ve öldürülür; babasının beyni dahhak’ın omuzlarında çıkan yılanlara yedirilir. Feridun iyice büyüyüp güçlenince isyan hazırlıklarına başlar bu esnada demirci kawa (kürt destanlarından biri olan demirci kawa’nın dahhak’ın başını balyozla kırarak öldürdüğü rivayet edilir) adında biri de isyan hazırlıklarına başlamıştır. birlikte hareket etme kararı alıp Bir ordu toparlayan ikili, dahhak’ın yokluğundan istifade ederek sarayını ve haremini ele geçirirler. Bunun üzerine sarayına dönen dahhak isyancıların elebaşlarına bizzat haddini bildirmek için saraya gelir ama Feridun hazırlıklıdır ve dahhak’ın kafasına indirdiği bir balyozla onu sersemletir, bundan istifade ederk bağlar.
Feridun dahhak’ı öldürmeyip zincire vurur, demavend dağında bir mağrada hapseder. Barışa kavuşan dünyada Feridun, Diğer bir kahraman olan cemşid’in kız kardeşleri ile evlenerek çocukları doğmuş soyu soylanmış, tüm eski dünyaya nesli yayılmıştır. feridun’un 500 yıl yaşadığı söylenmektedir.
bir çok kaynağa göre pişdadi'ler sülalesinin beşinci hükümdarı ve cemşid'in torunu olan yaklaşık m.ö 8.yy'da yaşamış iran hükümdarıdır. firdevsi'nin şehname'sine göre 500 yıl hükümdarlık etmiştir. efsanelere göre fili terbiye edip insanın hizmetine sunmak, ilaç ve şehirlere kaleler yapmak onun sayesinde gerçekleşmiştir. üç oğlu vardır. rum ve mağrip memleketlerini "sellim" isimli oğluna, türkistan ve çin diyarlarını "tur" isimli oğluna, fars, ırak, hicaz ve horasan memleketlerini de "irec" denilen oğluna paylaştırmıştır. feridun'un adaletin simgesi haline gelmiş olmasından dolayı"feridun-ı faziletperver", feridun-ı ferruh" ve "feridun fer" şeklinde deyimler üretilmiştir.