1. 1939'da penicilloum notatum adlı maddeden izole edilen ilaç. Bu ilacın bulunmasıyla antibiyotik çağı başlamıştır.

    Uzun yıllardır kullanılmasına rağmen direnç geliştirmeyen bakterilere karşı halen oldukça etkilidir.
    Hastanın alerjisi olmadığı müddetçe verilebilecek en güvenli antibiyotiklerdendir. Bakteri hücresi ile insan hücresini iyi ayırt ettiği için gebelerde de kullanılabilir.
    Gene de her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bunun da fazlası zararlıdır: aşırı dozda sinir sistemini uyararak nöbetlere neden olabilir. Epilepsi hastalarında kullanılmamalıdır.

    Nüfusun yaklaşık yüzde 5'inde penisilin alerjisi var fakat bu alerji genelde ciddi bir alerji değildir. Birkaç saniye ya da dakika içinde ortaya çıkan Ciddi bir alerjinin belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı ve (penisilin zehirlenmesinin tipik belirtilerinden olan) dudak, ağız, burun mukozasında şişmedir.
    Teorikte böyle bir alerji varlığının olup olmadığını anlamak için cilt alerji testi gibi testler yapılması gerekiyor fakat pratikte test yapmadan vuruyolar penisilini.



    #39187 İyi adamdim ben | 8 yıl önce
    0ilaç 
  2. İsminin nereden geldiğine dair şöyle bir rivayet vardır:

    Bi tarihte bizim laz temel'inde dahil olduğu bir grup bilim insanı bir ilaç bulur. Ne isim koyalım diye düşünürlerken herkesin önerilerini toplamaya karar verirler ve bir liste yaparlar. Ancak, önerdiği ismin direkt olarak ilaca verilmemesine kızan temel listeden isminin silinmesini talep eder "peni silun, peni silun" diyerek. Bizimkinin bu yakarışı da beğenilince ilacın adı olmasına karar verilmiş.

    İşte böyleyken böyle sevgili okur. Nasıl, saçma değil mi?
    #39196 fly | 8 yıl önce
    0ilaç 
  3. Mikroplu hastalıkların tedavisinde kullanılan bir antibiyotik türü.
    #133686 tdk | 6 yıl önce
    0ilaç