genel kanının aksine hitit döneminde değil, ondan yaklaşık 300 sene öncesine dayanan hatti uygarlığı zamanında yaratılmış eserdir .
günümüzde ankara'nın sembolleri arasında görülen güneş kursu, 1935 yılında atatürk'ün alacahöyük'te başlatılmasını istediği kazı çalışmaları esnasında bulunmuştur. tunçtan yapılan eserin m.ö. 2400-2200 yılları aralığında yapıldığı tahmin edilmekte. (malzemesine adını vermiş tunç çağında yapılmıştır)
merkezini oluşturan dairesel formun güneş veya dünyayı temsil ettiği düşünülmekte. farklı çeşitleri olmakla birlikte bu dairesel formdan çıkan dallar doğanın yenilenmesini, üremeyi, bereketi, yeniden doğuşu simgelemektedir.
yapıldığı dönemde hükümdarlar veya önemli kişiler gömülürken yanlarına mutlaka güneş kursları da konurdu. kursun ucundaki kuşlar ruhun özgür olup gökyüzüne kavuşabilmesi dileğini taşır. dairesel formun içindeki yuvarlak içindeki artı şeklindeki çanlar tengri'yi yani gök tanrıyı temsil eder. uçan ruh tanrıya varmıştır.
benim anadolu'ya dair en sevdiğim eserlerden biridir güneş kursu. hem estetik görüntüsü, hem de ona yüklenmiş olan anlamları itibariyle gördüğümde mutlu olduğum bir simgedir. bit pazarında görünce gözlerimi ışıldatan bir modeli de satın aldım . evimin en sevdiğim parçalarının başında geliyor.
orijinal güneş kurslarından birini de eskişehir'deki eti arkeoloji müzesinde görmüştüm. onun da fotoğrafını buraya iliştiriyorum. yolunuz düşerse ziyaret etmenizi önereceğim bir müze. bunun gibi komik sürprizlerle de karşılaşacaksınız.