1. İlhanlı/Moğol ordusu ile memlük ordusunu karşı karşıya getiren savaştır. Moğol ordusunun başında mengü han’ın ölümü üzerine taziye yerine giden hülagü han; ordusunun başına en güvendiği kişi olan ketboğa’yı getirmiştir. Moğol ordularından korkan sultan kutuz ise islam coğrafyasındaki birliği iyi bir siyaset izleyerek toplamayı başarmış ve ikiye ayırdığı ordunun ikincisinin başına general baybars’ı getirmiştir.

    Savaş 1260 yılında Gazze civarlarında sayıca üstün olan memlük ordusu tarafından kesin bir zaferle kazanılmış, Moğolların ikinci hedef olarak gördüğü arap ve kuzey afrika coğrafyası Moğol istilasından bu şekilde kurtulmuş oldu. Selçukluların kösedağ savaşında ağır bir yenilgiye uğraması sonucu Anadolu ve etrafındaki coğrafyada kalıcı olma tehlikesiyle beraber tarihin çok farklı olabileceği tarihçiler tarafından her zaman dile getirilmiştir. Bölge ve dünya tarihi açısından bu derece önemli bir savaştır.

    Savaşın kazanılması sonrası memlük tarafında ise şöyle bir gelişme yaşanmıştı: sultan kutuz tarafından general Baybars’a vaatte bulunduğu şam valiliğinin verilmemesi baybars’ın kutuz’u öldürtmesiyle sonuçlanmış ve bu durum memlük ülkesinin yönetim anlayışını da beraberinde getirmiştir. Savaş sonrasında Moğollar üç saldırı daha yapsa da Baybars bunların üçünden de galip ayrılarak coğrafyadaki yenilmez olduğu düşünülen moğollara bakış açısını tamamen değiştirmiştir.

    #168590 iskiski | 5 yıl önce
    0savaş 
  2. memlük devletinin bahri döneminde gerçekleşen savaş.
    #168591 diogenes | 5 yıl önce
    0savaş