Geçmişteki açılış ve kullanış anlamına istinaden Sözlük anlamı okumak anlamına gelse de sonraları kahve, kahvehane gibi isimlerle de anılıp açılış amacından çok uzaklaşan mekanlara dönüştü. günümüzde işsizin, güçsüzün ve emeklinin toplandığı yer gözüyle bakılsa da mahalledeki sakinlerin belli bir kesiminin kayıtlı olduğu yerlerdir.
avam bir sınıfın takıldığı yer olduğu düşünülse de her zaman ortamın sıcaklığının hissedilmeye değen bir yer olduğunu düşünmüşümdür. elde dönen kağıtlarla oynanan çeşitli oyunlar hafızayı ciddi manada zorlar, milyon tane taş dizme kombinasyonu denenir, o esnada karşısındakine laf yetiştirilip aynı anda televizyonda haber sunan sunucuya kulak kesilir. ani yapılan esprilerle de -ki bu espriler tamamen doğaçlama ve o ana mahsus yapılanlardır- ortam kahkahaya boğdurulur. o an orada bulunmak belki gerçekten bir zaman kaybı olarak görülebilir
Sosyolojik açıdan incelemek yapıldığında ise gerçek bir kültürlenme mekanı gözüyle de bakılabilir. Kültürlenme derken kıraathane müdavimleri, yönetici sınıfın hedef kitlesini anlamaya klavuzluk eder. Ülkenin geleceğine yön veren siyasi olayların ve iktidarların sebep-sonuç ilişkisinin anlaşılması için işe bu tip mekanlara kafa yormakla işe başlanması gerektiğine inanmışımdır. kahvehaneler, meyhanelerle beraber dönem halkının zevkini, fikrini, hüznünü ve mutluluğunu bulabileceğimiz yerlerden biridir. insanların kalbine girilmesi isteniyorsa oralardan başlamak en doğru taktik olacaktır. cumhurbaşkanı boşuna muhtar toplantısı yapmıyor. bu muhtarların, kahvehanelerde nasıl bir anlatım üslubu ile duyduklarını anlatacağını çok iyi biliyor.