swing devrinde, yani 30’lu 40’lı yıllarda, caz müziği yapan 12 ila 25 kişilik orkestralara verilen isim ve o orkestraların yaptığı müzik türü. aslında büyük orkestra kavramı daha önce başlamıştı ama swing fırtınasıyla birlikte, popülerliği tavan yaptı.
big band müziğinin devrin en popüler dansı swing’den kaynaklanan müthiş bir enerjisi vardır. her orkestranın kendi orkestra lideri, aranjörü ve müzisyenleri olurdu ama orkestranın tarzını genelde liderin tarzı ve kişiliği belirlerdi. dönemin en ünlü orkestraları arasında Glenn Miller, Benny Goodman, Artie Shaw, count basie, Jimmy dorsey ve Duke Ellington vardı.
big band müziğinin popülerliği, ünlü yıldızların da orkestralarla birlikte sahne çıkmaya başlamasıyla iyice arttı. örneğin Frank Sinatra Tommy Dorsey’le, Ella Fitzgerald, duke ellington’la, Doris Day Les Brown’la ve Peggy Lee de Benny Goodman’la sık sık sahne alıyordu. ayrıca birçok orkestra ii. dünya savaşı sırasında turneye çıkıp, askerlere moral veriyorlardı.
elektro gitarın icadına sebep olmuş olan müzik türü. malum akustik gitarla django reinhardt tarzı caz yapmıyorsanız sesinizi duyurmanız epey güç koca orkestranın içinde.
japonya'daki örnekleri çok güzeldir bu dönemin. mesela benim çok sevdiğim tokyo boogie-woogie ve ginza kan-kan musume gibi şarkılar big band ürünleridir.