evrendeki cisimlerden teleskoplarımıza gelen ışık, bize onlar hakkında birçok bilgi verir. cismin dünya'ya doğru yaklaşıyor ya da dünya'dan uzaklaşıyor olmasını da ondan aldığımız ışık ile anlayabiliyoruz. nasıl?
her cisim az ya da çok ışıma yapar. bir cisim bir yerde dururken ondan bize ulaşan ışığın (yani ışınımın) dalga boyu ve dolayısıyla frekansı bellidir. ancak cisim mesela bizden uzaklaşmaya başlarsa, cisimden bize gelen ışığın dalga boyu uzar ve frekansı azalır (cisim bize yaklaşırken de tam tersi şekilde yaydığı ışınımın dalga boyu kısalacak ve frekansı artacaktır.) ambulans araçlarının bize yaklaşır ya da bizden uzaklaşırken sesinde meydana gelen değişimin nedeni, frekanstaki bu değişimdir. buna doppler kayması da denir. örneğin tıbbi teşhisler için de kullanılan bir yöntemdir bu.
galaksilerin ışığı teleskoplarımıza ulaşır ve biz bunların dalga boyu ile frekansları hakkında bilgi ediniriz. eğer bir galaksiden bize gelen ışığın dalga boyunda zamanla bir uzama gerçekleşiyorsa, bu durum bize galaksinin bizden uzaklaştığını gösterir ki evrenin genişlediğinin anlaşılmasının ve hubble yasasının altında yatan temel fizik de budur.
elektromanyetik spektrum adını verdiğimiz yukarıdaki görselde dalga boyu ile belirtilen kısma bakarsanız, kızıl ötesi bölgeye, yani resimde sağa doğru gidildikçe dalga boyunun arttığını görebilirsiniz. işte kızıl ötesi bölgeye doğru gerçekleşen bu olaya kırmızıya kayma, bunun evrensel boyutta galaksiler üzerinden gözlenmesine de kozmik kırmızıya kayma diyoruz.