1. Hava hedeflerine karşı kullanılan silahlara verilen genel ad.

    Örnek kullanım: Çamlıca sırtlarında iki uçaksavar ışıldağı karanlık gökyüzünü tarıyorlardı. (H. Taner)
    #157954 tdk | 5 yıl önce
    0silah 
  2. temelde füzeler ve toplardan oluşan hava savunma birimleridir.

    namlulu sistemler özellikle ikinci dünya savaşı'ndan sonra gelişen uçak teknoloji karşısında yetersiz kalmaktadır. hantal, saklanması, ateşlemesi ve isabet ettirmesi zor sistemlerdir. genelde eski yapılar oldukları için en azından 4 kişinin bulunduğu personelle çalıştırılmaları gerekmektedir. hava savunma halkasının son zinciridir. yine de çok ucuz maliyetleri nedeniyle türkiye dahil bir çok ülke bu sistemlerin bir kısmını hala envanterinde tutar. modernize edilmiş, radarla kullanılan versiyonları tercih edilmektedir. ancak deniz kuvvetlerinin bazı gemilerinde son model namlulu modeller bulunabilmektedir. sebebi ise deniz araçlarının zaten mobil yapıda olması ve bu sistemlerin gemiler için tamamen otomatik üretilmesidir. ayrıca denizde görsel temasın daha iyi kurulması ve hali hazırda daha gelişmiş radar sistemlerine sahip olmaları nedeniyle tüm dünyanın hala kullanmaya devam ettiği bir sistemdir.

    füzeler ise daha gelişmiş sistemlerdir. güncel sistemler giderek daha mobil sistemler haline gelmişlerdir. sadece bir kişinin omzunda dahi taşıyabileceği uçaksavar füzeleri vardır. en meşhuru stinger füzeleridir. modernizasyonla beraber kaideye monteli olarak da kullanılabilir. tabi her sistemin bir savunma amacı vardır. alçak irtifa, orta irtifa ve yüksek irtifa gibi hedefleri gözetirler. mobil sistemler daha çok alçak ve orta irtifayı gözetmektedir. genel anlamda orta ve alçak irtifa aslında yeterlidir çünkü bombardıman uçaklarının temel sıkıntısı irtifa arttıkça isabetin düşmesidir. buna rağmen son dönemde üretilen f-35 avcı/bombardıman uçağının en önemli özelliği olarak akıllı mühimmat ile çok yüksek irtifadan bu işlevi yerine getirmesi ve standart radar modellerinde az iz bırakmaktadır. buna çözüm olarak s-400, hayalet uçakların tespitinde başarılı bir teknolojiye sahip, yüksek irtifa ve uzun menzil avantajlarıyla koz olmaktadır.

    ülkemizin s-400 haricinde bir çok füze sistemi yer aldığı gibi artık bazıları yerli üretimdir. hisar'ın 2 farklı versiyonu alçak ve orta irtifa için envanterde olup, üçüncü ve yüksek irtifalı olan yakın zamanda kullanılmaya başlanacaktır. sadece mühimmat bazında değil, aynı zamanda mobilite ve radar sistemleri açısından çok ciddi anlamda modernize bir yapıdır.

    artık savaşların bir numaralı sistemleridirler. onlar yeterliyse caydırıcılığı sebebiyle sizi işgalden korur. tamamen savaşı kazanmanızın ötesinde caydırıcı gücü önemlidir. bir nesil önceki s-300 sistemleri dahi suriye'nin işgal planlarındaki en büyük engellerden birisi olarak ortaya çıkmış ve muhtemel işgalin en büyük engelleyicisi olmuştur. bugün uçakların maliyetlerinin geldiği noktada çok fazlasının kaybı, getireceği ekonomik yükle topyekün savaş olmadığı takdirde göze alınamamaktadır.

    dolayısıyla ülkemizin bir daha işgal görmemesi adına, en modernize hava kuvvetleri gücüne ihtiyacı vardır. eğer tusaş, aselsan, roketsan gibi kuruluşların önüne taş koyulmazsa, muhtemel anlamda dünyanın en elit ve modernize 3 ülkesinden birisi olmamız imkansız değildir. bugün bile geldiğimiz noktada ciddi bir güç olduğumuz hava kuvvetlerinde, kendi envanterimizi çekirdeğe alarak yaratacağımız caydırıcılıkla en azından askeri anlamda kafamızı rahatlatacaktır.
    #234029 marophat | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0silah