1. İngilizce World Health Organization - WHO
    Birleşmiş Milletlere bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan örgüttür kendileri.
    Merkezi cenevre/ısviçre

    Görevleri uzun olduğu için Spoiler olarak yazdım.
    -- spoiler --

    örgütün amaçları vardır ve bu amaçları yerine getirmek için uygulanan görevler bunlardır,

    sağlık alanında uluslararası nitelik taşıyan çalışmalarda yönetici ve koordinatör makam sıfatıyla hareket etmek.

    bm, ihtisas kuruluşları, sağlık idareleri, meslek grupları ve keza uygun görülecek diğer örgütlerle fiili bir iş birliği kurmak ve sürdürmek.

    hükümetlere, istek üzerine, sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için yardım yapmak.

    uygun teknik yardım yapmak ve acil durumlarda, hükümetlerin istekleri ya da kabulleri ile gereken yardımı yapmak.

    bm’in isteği üzerine, manda altındaki ülkeler halkı gibi özelliği olan topluluklara sağlık hizmetleri götürmek ve acil yardımlar yapmak ya da bunların sağlanmasına yardım etmek.

    epidemiyoloji ve istatistik hizmetleri de dahil olmak üzere gerekli görülecek idari ve teknik hizmetleri kurmak ve sürdürmek.

    epidemik, andemik vb. hastalıkların ortadan kaldırılması yolundaki çalışmaları teşvik etmek ve geliştirmek.

    gerektiğinde diğer ihtisas kuruluşları ile iş birliği yaparak kazalardan doğan zararları önleyebilecek önlemlerin alınmasını teşvik etmek.

    gerektiğinde diğer ihtisas kuruluşları ile iş birliği yaparak, beslenme, mesken, eğlence, ekonomik ve çalışma koşullarının ve çevre sağlığı ile ilgili diğer bütün unsurların iyileştirilmesini kolaylaştırmak.

    sağlığın geliştirilmesine katkıda bulunan bilim ve meslek grupları arasında iş birliğini kolaylaştırmak.

    uluslararası sağlık sorunlarına ilişkin sözleşmeler, anlaşmalar ve tüzükler teklif etmek, tavsiyelerde bulunmak ve bunlardan dolayı örgüt’e düşebilecek ve amacına uygun görevleri yerine getirmek.

    ana ve çocuk sağlığı ve refahı lehindeki hareketleri geliştirmek, ana ve çocuğun tam bir değişme halinde bulunan bir çevre ile uyumlu halde yaşamaya olan kabiliyetlerini artırmak.

    ruh sağlığı alanında özellikle insanlar arasında uyumlu ilişkilerin kurulmasına ilişkin her türlü faaliyetleri kolaylaştırmak.

    sağlık alanında araştırmaları teşvik ve rehberlik etmek.

    sağlık, tıp ve yardımcı personelin öğretim ve yetiştirilme normlarının iyileştirilmesini kolaylaştırmak.

    gerekirse diğer ihtisas kuruluşları ile iş birliği yaparak kamu sağlığı, hastane hizmetleriyle sosyal güvenlik de dahil koruyucu ve tedavi edici tıbbi bakıma ilişkin idari ve sosyal teknikleri incelemek ve tanıtmak.

    sağlık alanında her türlü bilgi sağlamak, tavsiyelerde bulunmak ve yardımlar yapmak.

    sağlık bakımından aydınlatılmış bir kamuoyu oluşumuna yardım etmek.

    hastalıkların, ölüm nedenlerinin kamu sağlığı uygulama metotlarının uluslararası nomanklatürlerini tayin etmek ve ihtiyaca göre yeniden gözden geçirmek.

    teşhis yöntemlerini gerektiği kadar standart hale getirmek.

    yiyeceklere, biyolojik, farmasötik ve benzeri ürünlere ilişkin uluslararası normlar geliştirmek, kurmak ve bunların kabulünü teşvik etmek.

    genel olarak örgüt’ün amacına ulaşmak için gereken her önlemi almak.


    -- spoiler --


    Edit: spoiler eklendi
    #155086 mental seyyah | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    0örgüt 
  2. sebebiyle acil toplanmış olan örgüt.

    twitter.com/...
    0örgüt 
  3. Amerika birleşik devletleri'nin dsö'ye maddi yardımı kestiğini açıkladı. Daha salgın başlamadan sıçıp batıran trump, günah keçisini bulmuşa benziyor. herkes de coşkuyla atlamış "dsö çin'i koruduğu için amerikalılar öldü" diye.

    öncelikle bu dalyarak şimdiye kadar ne yapmış, bunları niye yapıyor diyenlere crash-course için:

    bakın bu adamın "geç davrandı" dediği dsö, uluslararası kamu sağlığı açısından acil durum ilan ettiğinde aylardan ocaktı. o zamandan beri amerika'da olanlar için bbc'ye bağlanıyoruz .

    - WHO, 11 Mart'ta da koronavirüsü "pandemi" (küresel salgın) olarak sınıflandırmıştı.
    - O dönemde ABD ve İngiltere dahil bazı ülkeler WHO'nun tavsiyelerini yerine getirmemiş, örgütün başkanı Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus bu duruma tepki göstermişti.
    - Trump ise Şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada, koronavirüsün ABD'de yayılmasının kaçınılmaz olmadığını söylemiş, "Amerikalılar için tehlike düzeyi çok düşük" demişti.
    - Trump o dönemde ABD'de 15 olan koronavirüs vakalarının sayısının "birkaç gün içinde" sıfıra düşeceğini de iddia etmişti.
    - ABD merkezli Johns Hopkins Üniversitesi'nin son verilerine göre ABD'de koronavirüs vakalarının sayısı 600 bini aştı, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu 25 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

    he mnakoyum hep dsö yüzünden.
    #177094 son kurtadam | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    0örgüt