bu başlık kişiye özel bir başlıktır
  1. uzun zamandır böyle bir başlık yapma fikrindeydim. gerek hayatımın olumsuz ilerleyişi, gerekse iş tempomun haddinden fazla yoğun oluşundan mütevellik, bugüne kısmetmiş. bu böyle kişisel bir başlık olsun daha doğru olacak herhalde. paylaşılmasını istediğiniz tarifleri de atarsınız özelden bana, ona göre paylaşırız. buraya haftada 2 kere tarif bırakmayı düşünüyorum. bizzat tarafımdan yapılmış veya yapılacak yemekleri içerecektir. ben evde babamla yaşadığımdan, genelde tariflerim (ikimiz de birer buçuk yediğimizden) 2-3 kişilik. ilerleyen zamanlarda, baktık rağbet görüyor, fotoğraflar ya da videolarla tarifleri destekleyebilirim. tabi zaman da bulabilirsem. fakat hepsinden önemlisi, bunları denemeniz. üşenmeyiniz, deneyiniz. tabi her zaman her ekonomik durum bazı şeylere müsaade etmeyebiliyor. ama en azından bir kere fırsat bulabilirseniz, beni en mutlu eden şey bu olur. bazı tarifler hiç bir yerde göremeyeceğiniz yemekler, bazıları ise aşina olduğunuz ya da internette de görebileceğiniz tarzdan. ama öyle bile olsa, inanın malzemeler asla bire bir aynı olmaz. çünkü yapmıyor ya da akşama yapmayacak olduğum hiç bir tarifi burada paylaşmam.

    örnek vermek gerekirse :
    bir tarifle start verelim bu işe

    hellimli dana
    malzemeler
    - yarım kilo ya da fileminyon
    - 250 grlık paketler oluyor, 1 paket hellim
    - 1 demet roka

    -marinesi için-
    2 diş sarımsak
    yarım çay bardağı zeytinyağı
    kekik
    reyhan (fesleğen)
    pul biber
    karabiber
    tuz

    bir kapa zeytinyağı ve baharatları ilave edip karışım haline getiriyoruz. ardından etleri alt üst yapıyoruz bu kapta. bu şekilde buzdolabına atıyoruz, yarım saat yayılıyorlar.

    -hazırlanışı-

    buzdolabından aldığımız marinasyonlu etimizi, hafifçe dövüyoruz (çok dövmeyin yazık), biraz genişlesin et. ardından, bir tavada "hiç yağsız" bakın burası önemli, zaten marinasyonda yağ olduğundan dolayı, hiç yağ atmıyoruz tavaya, eti mühürlüyoruz. tavanın kızgın olmasına dikkat edelim. tavanın kızıp kızmadığını, ateşe koyduktan 1-2 dakika sonra, hafif su damlatmak svasıtasıyla test edebiliriz. cosst ediyorsa, kızmıştır :)

    mühürlenmiş etlerimize, birer ya da ikişer parça (etin boyutuna göre değişiklik gösterebilir) hellim peyniri ve üzerine de roka dilimleri yerleştiriyoruz. ardından bunları yaprak sarma dürer gibi, silindir şeklinde dürüyoruz. dürülü şekilde kalabilmesi için kürdan kullanabilirsiniz.

    ardından bu etlerimizi ister şişe takarak ister o şekilde, ızgarada pişiriyoruz.
    gelelim aklınızdaki sorulara.
    farz-ı misal, hellim nasıl pişecek, ben eti az pişmiş/orta pişmiş seviyorum. kolayı var kuzum, kolayı var.
    hellimi de et mühürler gibi azıcık ızgaraya gösteriverirsin, olur, biter !

    afiyetle.
    #153991 mangetsu | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    11kişiye özel 
  2. arayı uzun tuttuğum için kusura bakmayın. bugün bomba gibi bir ara sıcaklar karşınızdayım :

    mantar provensal

    dikkat ! acayip ekmek yedirir. demedi demeyin. kalori problemleriniz varsa, size göre değil, benden demesi. durduramazsınız kendinizi çünkü :)

    şimdi bazı bilgili arkadaşlarımız diyebilir, bu tarifte kişniş yok, vay efendim adaçayı yok, mercanköşkü yok diyebilirler. haklılar, provensal böyle bir sos normalde ama, aşağıda yazacağım tarif ile de mantarın sihri sayesinde bu tadı yakalayacaksınız. garanti veriyorum.

    Malzemeler :

    Ara sıcak olduğundan çok abartmayın, marketlerde satılan 750-800gr.lık kültür mantarı paketleri işinizi görür. bu tarif esasında, ülkemizde bursa'da sıklıkla yetiştiğini bildiğim porcini mantarından yapılsa da, ülke şartlarında kültür mantarı da işinizi görecektir. ben de onunla yapıyorum.

    200 gr. tereyağı.
    limon suyu
    kuru fesleğen veya reyhan. (ikisi de olabilirse muhteşem olur)
    imkanınız var ise değirmen falan, tane karabiber. yoksa üzme tatlı canını.
    yine imkanınız var ise tarifin aslı iledir. yoksa kaşar kullanabiliriz. ben de kaşar kullanıyorum. ama kaşar olacak, tost peyniri değil.
    1 kutu krema (sek falan pahalıdır, içim tercih edebilirsiniz, başarılı)
    5 diş sarımsak iri taneler olacak
    süs için biraz dereotu (hoşlaşmayanlar olabilir, elzem değil)

    Hazırlanışı :

    tüm işiniz gücünüz tereyağı ile bunu unutmayalım öncelikle.
    temiz bir su dolduruyoruz bir kaba ve içine mantarları boşaltıyoruz. limon suyu döküyoruz bu suya. iki ayrı tavada hazırlık yapacağız şimdi, onlar hazır olana kadar bu suda beklesin mantarlar ki, acısı, çamuru, varsa ilacı çıksın gitsin. bu arada fırını açıyoruz, 200 derecede altlı üstlü.

    bir tavaya, tereyağını eritip, sarımsakları çok ince kıyıp atıyoruz. tam kavrulmadan, kremayı döküyoruz ve kısık ateşte kıvamlanmasını bekliyoruz. bu karışıma biraz tuz, karabiber ve reyhan/fesleğen ilave ediyoruz. bu işlemi tamamladıktan sonra, mantarların suyunu süzüp tekrar su ile duruluyoruz.

    tarifle ilgili bir kaç püf noktayı izah etmemde yarar var tam bu noktada. mantarların gövde kısmını kafasından mecbur değilseniz ayırmayın. büyükçe olursa ayırabilirsiniz. küçükse ellemeyin öyle kalsın. yine sarımsakla ilgili önemli bir anektod : sonuçta birleşecekler sonunda evet ama, baştaki kavurma işleminde asla ama asla mantarla aynı yerde kavurma hatasına düşmeyin. sarımsağın bütün pişerkenki salgıladığı bunaltıcı özü mantarın çiğine aktarmış olursunuz ve lezzet kaybolur.

    başka bir tavaya, yine tereyağını eritip, bu sefer mantarları kavuruyoruz. bu da kısık ateşte tabi. tam pişmeyecek.

    krema kıvamlandıktan sonra, mantarların olduğu tavaya aktarıyoruz. bu şekilde de 1 dk çevirdikten sonra ateşten alıyoruz.

    borcama ihtiyacımız var, kare bir borcamda, 4 köşesine tereyağı parçaları bırakıyoruz, bir de tam ortasına. 5 parça olacak toplamda. bu karışımı borcamın içine boşaltıyoruz. yine üzerine, çok az tuz, karabiber, reyhan/fesleğen güzelce atıyoruz. üzerine paşa gönlünüzün istediği kadar peynir rendeleyin, rokfor ya da kaşar olmak suretiyle, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin. ha tabi hoşlaşıyorsanız, süs için dereotunu unutmayalım. sonrası aman evladım zaten.

    takip edeceğiz sonrasında, peynirler karardıktan sonra hazır demektir aşağı yukarı 10-12 dkya tekabül eder bu da.

    tabi yemeden önce çekmek lazım da sofradakiler dayanamadı. bu da biraz fikir verir : aman evladım.



    #156730 mangetsu | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    0kişiye özel