29 temmuz 1805 - 16 nisan 1859 tarihleri arasında yaşamış olan fransız diplomat, politika bilimcisi ve tarihçi.
kendisi liberal olsa da liberallik anlayışı katoliklik üzerine kurulmuştur. siyasi olarak amerikalı püritenlere hayranlık duysa da, içlerinde yaşayınca "bu ney lan?!" demiştir. zira püritenler her ne kadar aşırı bir dindar yaşam sürseler de püritenlerdeki dindarlığın içinde hristiyanlarda olması gereken tanrı sevgisini görememiştir. ama yine de püritenlerin ceza sistemini katılımcı bir şekilde oluşturmaları hoşuna gitmiştir. zira adam katılımcı demokrasi yanlısı.
amerika'da insanların hem dini bir yaşam sürüp hem de liberal bir şekilde yaşaması hoşuna gitmiştir kendisinin. ama geleceği de görmüş ve "bir gün insanlar hem dini hayat yaşayıp hem liberal olmayı çok yanlış anlayacaklar. ya tamamen liberalizmden vageçecekler ya da hristiyanlıktan" demiştir ki hakikaten adamın dediği gibi olmuş "benim zina yapmam günah değil ki ama" diyen tuhaf bir hristiyan tabaka türemiştir abd'de.
bunun türkiye versiyonları da var tabii. kutsal kitap'ı okumadan "bence isa senin böyle yapmanı istemezdi." diyen çok bilmişler de mevcut.