1. 21 mart 1949 slovenya doğumlu marksist sosyolog, filozof ve kültür eleştirmeni.

    Felsefe doktorasını 'da almıştır ve nde psikianaliz eğitimi görmüştür. nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır ve başka üniversitelerde sık sık misafir profesör olarak ders vermektedir. 1990 yılında Başkanlığı için 'nden aday olarak gösterilmiştir.

    mesleğine ilk başladığı yıllar olan 1970'lerin yugoslavya'sının politik ortamından etkilenmiştir. 1975'te tamamladığı master tezinin siyasi olarak tehlikeli / şüpheli görünmesi sebebiyle nde yer alması engellenmiştir. takip eden yıllarda yugoslavya ordusu'nda görev almıştır ve bu süre zarfında farklı kuramsal gruplar ile tanışma imkanı olmuştur.

    'in büyük bir sosyal kuramcı olarak uluslararası tanınması 1989'da İngilizce basılan ilk kitabı 'ye kadar sürdü. 1999'da yayınlanan ve dünya çapında en çok tartışılan kitabı olan , onu açıkça dekonstrüksiyonizmcilerin, Heideggercilerin, Habermascıların, bilişsel işlemlerle uğraşan bilim adamlarının, feministlerin ve 'in new age obskürantizmciler olarak tanımladıklarının karşısına koyar.

    'e karşı yapılan en büyük eleştiri, genel olarak, düşüncelerinin ve fikirlerinin eserleri arasında (hatta bazen aynı eser içerisinde dahi) farklılık gösterebilmesidir. bir tarafta ak dediğine, diğer tarafta bok diyerek farklı yönlerden eleştirebilmektedir. aynı zamanda eserlerinde ve anlatılarında düşünceleri çok dağınık bir şekilde ifade ettiğinden, konuyu genel kapsamıyla ele almakta ve özetlemekte zorlandığı da söylenebilir.

    , 'in kendine ait bir sistem ortaya koymadığını belirtmektedir. 'a göre , bütün tutarsızlığıyla beraber, bize, bizim bir tek yazardan neyi almak ve onda neye inanmak istediğimiz konusunda daha derinlemesine düşünmemiz konusunda yardımcı olmaya çalışmaktadır. , sorulara cevap vermeye çalışan değil, var olanı sorgulayarak ve eleştirerek klasik felsefeci tavrından farklı bir görüntü çizmektedir.

    ideolojisi şahsına özgü bir materyalizmdir. geleneği içinde kuram oluştururken, düşüncenin var olan sistemleri içerisindeki devamsızlıkları ve çelişkilerine vurgu yaparak, ve çağdaş kuramlarıyla bağlantılar kurar. ve gibi, Žižek hem bilincin materyalist temeline hem de düşüncenin 'özerklik ve yararlılığına' sahip çıkan bir kuram dile getirir.

    ------- (viki alıntılarına biraz mola verelim)-------

    , ile birlikte üniversitede okumaktan keyif aldığım iki düşünürden birisiydi. asistan hocamın tavsiye ettiği çalışması ile tanışmış, sonrasında algılayabildiğim kadarıyla kitaplarını ve çalışmalarını okumaya yönelmiştim. ingilizce konuşması çok komiktir bana göre. kesik kesik cümlelerle devam eden ve her an ne söylediğini unutacakmış gibi duran bir havası vardır.

    'in düşünceleri sıfırdan yeni sistemler ortaya koyan ve felsefe / psikoloji / sosyoloji dünyasında yeni ufuklar açan devrimci bir yapıda değildir. daha çok var olanı çok daha farklı ve daha önce bakılmamış bir noktadan ele alarak eleştiren; düşüncesini aktardığı kişiyi de aynı konuyu farklı noktalardan ele almaya sürükleyen bir yapıya sahiptir.

    bir çok yazısında ve konuşmasında kaptalizme karşı bir sistem arayışında olduğunu belirtmiştir; ancak bu düşünceyi belirttiği her noktanın devamında dile getirdiği kaçınılmaz bir gerçek vardır: "kapitalizmin yerine nasıl bir sistem koyacağımızı bilmiyoruz"

    güncel olayları takip etmeyi ve eleştirmeyi seven bir tutumu vardır ve küresel çapta etki gösteren her olay konusunda bakış açısını terse çevirecek bir yorumlaması bulunur. en güncel örneklerinden birisi hollywood'da patlak veren #metoo hareketine karşı yaptığı yorumlamadır

    ilk defa karşılaşanlar için kitaplarından ziyade internetteki videolarına göz atmak daha uygun olabilir.
    rt kanalı ile yapılan beş bölümlük bir yorumlama serisi bu konuda güzel bir tavsiye olabilir.

    kitaplarını okuyarak başlamak isteyenler için çok da ağır olmayan ve farklı bir yazarın dili, üslubu ile karşılaştırabileceğiniz kitabını tavsiye edebilirim.
    #151529 the ancient one | 6 yıl önce
    0filozof