novel coronavirus salgını nedeniyle milli eğitim bakanlığı'nın kurcaladığı sınav.
şahsımca zaten 120 soruya 135 dakika fazlaydı. bu süreyi 30 dakika uzatıp tyt bölümünde 180 barajını bu seneye özel olarak 170'e çekmişler.
neden bilmiyorum ama adaylar bütün bu kıyakları es geçip sadece sınavın 28 haziran'da yapılacak olmasına odaklanmış. "yetişmiyor" diye. valla ben de öfkelenirdim ama bunun sebebi ösym'nin zaman yönetimi denen şeyi yoktan sayması olurdu.
bu sınava gireceklerin çok büyük bir kısmı sayısaldan girecek. özellikle de büyük hedefleyenlerin bu etapta 4 testten de iyi netler çıkarması gerekiyor. bunun sırrı da "zaman çalma"dan geçer. kastettiğim şey türkçe, temel matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimlerden veya bu derslerin barındırdığı bölümlerden bir tanesini hedef olarak seçip, geriye kalan kısmı oraya yeterince zaman bırakmak için hızlı olarak bitirmek. tabi hangi dersin veya bölümün seçileceği kişiden kişiye değişir. kimi türkçe'deki paragraf soruları olarak seçer, kimi geometri'yi, kimi tüm temel matematik kısmını...
2018'de yapılan değişiklikler, adayların "zaman çalması"nı kolaylaştırdı, çünkü zaten elde 15 dakika ile sınava giriyordun! şimdi buna bir de 30 eklediler... harbi çalışan adam o sınavda en az bi 20 dakika uyur, benden söylemesi.
ayt'ye hiç girmeyeyim, 3 saat o masadan kalkmayın bir zahmet.
28 haziran 2020 sabahın körü editi: çoğu zaman olduğu gibi eski girdilerimi gözden geçirirken burada, birçok öznel yargı barındıran entrylerimde olduğu gibi ne kadar düşüncesiz, banal, bencil bir yaklaşım sergilediğimi farkettim.
sadece yks'ye gireceklere değil, burayı okuduktan sonra burnunu, ağzını çekiştirip "ne saçmalamışsın" diyen herkesten özür diliyorum. haklısınız, evet.
bu cumartesi tyt, pazar ise ayt ve ydt ayağı yapılacak olan sınav. üniversite sınavı. en azından şimdilik öyle. girecek bütün öğrencilere başarılar. umarım nitelikli yerlere kaliteli öğrencilerin gideceği, adil, hatasız bir sınav olur. malum geçen haftasonu olan lgs ile ilgili hatalı soru olduğu falan tartışılıyor
bugün türkiye'nin bir şeyler olmak isteyen gençlik yığını bu hayallerini gerçekleştirebilmek için bir sınava girme yanılgısında bulundular. işletme yazacaklar kendilerini ceo olarak gördü tıp mühendislik yazanlar bilim adamı, kamu yönetimi isteyen kendini vali hukuk isteyen kendini hakim gördü. ben daha önce bunun kadar bir ciddi bir duygu istismarının dinlerde görmüştüm. o kadar dramatik. bakın size küçük bir örnek vereyim üniversite mezunluğu ne işe yarıyor. benim çalıştığım hastenede danışmada 4 yıllık üniversite mezunu insanlar çalışacak. sadece insanlara şu bölüm 2 kat yukarıda demek için mi okudu bu insan. üniversite kavramı içi çok boşaltılmış bir kavram. bir dönerci sizden daha çok kazanacak ve 4-5 yılını harcamadan. bir işi yaparken gerçekten isteyip istemediğinize göre seçin. bir insan aşçı olmak isteyebilir bir dönerci olmak isteyebilir. illa cern'de birtakım cisimcikleri çarpıştırmak zorunda değilsiniz, astronot olmak zorunda değilsiniz. ben sevdiğim bir işi sevmediğim bir ortamda yapmak gibi bir lanetle sınanıyorum. bari siz sevdiğiniz işi sevdiğiniz ortamda yapabilmek için mutlaka yurtdışı faktörünü de düşünün.
klasik bir söylem ama o dakikalar sizin hayatınız değil. hele bölmünüz türkiye'de kaderiniz değil. hatta bölümününüzün ilgilendirdiği işi yapmak bir hayal. gerçekçi düşünün. gerekirse kötümser olun ama kendinize bir kalkınma planı kurun. pembe hayalleri ancak ilgili partinin ilgili bakanı ve başkanı ile iletişiminiz varsa kurun. efendi olun. hayat size adalet bile dağıtırken bunlara bakıyor.
özetle planınız bir bölümü kazanmak olmasın. mevcut şartları düşünerek ilerde ne yapmak istiyorsanız o donanımı kazanmak için bir üniversiteyi okuyun. ilerde kebapçı açmak istiyorsan ve okullu olmak istiyorsan gastronomi oku ve adana kebap ile kırmızı şarabın şu çeşidi iyi gider diyebil ya da ciğer en güzel biranın buğdaydan üretileninden ile iyi gider de. o kadar okudun bir şeyler kat bize.
bugün itibariyle ayt ve ydt ayağının yapılacağı sınav. çoğu öğrencinin sevmediği ve başarısız olduğu dersleri yapmak zorunda olduğu için korktuğu tyt bölümü bitti. bugün öğrenciler kendileri sevdikleri alanlardan sınav olacaklar, alanlarına göre sevdikleri dersleri yapacaklar. tüm öğrencilere başarılar. inşallah adil ve hatasız bir sınav olur da lgs'den sonra bu hatalı soru konusunda devletin bir kez daha başı yanmaz.
Bu sene yapılan tyt sınavında, matematik kısmında geçen sene olduğu gibi bu sene de cebir sorularına yer vermemişlerdi. Bu sorular yerine, genellikle 2 bilinmeyenli denklem kuramayanların yapamayacağı türden problemler vardı. Aslında sınav zor değildi. Sadece zaman alıcıydı.
Bu sene de yine rezaletler yaşanan sınav. Bir yerde 30 dakika erken çıkartma olayı olmuş. Yazık değil mi bu gençlerin emeklerine? Başka bir yerde kitapçığın çalındığı söyleniyor. Bir yerde bir çocuğun kalemi silgisi verilmemiş. Bu mu siyasilerin sorunsuz atlattık dediği sınav. Eğer sorunsuz sınav buysa, ben sorun yaşandı diyecekleri bir sınavın nasıl olacağını hayal bile edemiyorum.
temel yeterlilik sınavı(tyt) 40 türkçe 20 sosyal 40 matematik 20 fen bilimleri sorusundan oluşur. sorular daha çok yoruma ve yorumlama becerisine dayalıdır. geneli kolay sorulardan oluşan sınavın eleyeciliği 30'a yakın paragrafta anlam sorusundan sağlam çıkıp çıkmayacağınız, 40 matematik sorusunu da zamanında yapıp yapamayacağınıza bağlıdır. 2 fen sorusu da yine eleyici kabul edilebilir.
120 soruya 135 dakika verilmektedir.
alan yeterlilik sınavı(ayt)
tercih edilen bölüme göre puan alınan sınav bölümüdür. sayısalda matematik ve fen bilimleri eşit ağırlıkta matematik, edebiyat ve sosyal bilimler 1 sözelde ise edebiyat, sosyal bilimler 1, sosyal bilimler 2 yapılmalıdır.
sınavda 40'ar sorudan 4 bölüm bulunur a- Türk dili edebiyatı ve sosyal bilimler 1 24 edebiyat 10 tarih 6 coğrafya sorusundan oluşur. b-Matematik 40 tane matematik ve geometri sorusundan oluşur. c-sosyal bilimler 2 11 tarih, 11 coğrafya,12 felsefe 6 tane de din sorusundan oluşur. d-fen bilimleri 14 fizik, 13 kimya, 13 de biyoloji sorusundan oluşur.