Bill Watterson tarafından çizilen Amerikan gazetelerinde 1985-1995 arası yayınlanan bant karikatür. 6 yaşındaki afacan çocuk Calvin ve hayalinde canlı olan pelüş kaplanı hobbes’un maceralarını anlatan karikatür sadece amerika’yla sınırlı kalmamış, 50’den fazla ülkede yayınlanmış ve karikatürlerin toplandığı kitaplar 45 milyondan fazla satmıştır. Calvin and hobbes, belirli siyasi konulara, olaylara veya kişilere değinmese de, ağırlıklı olarak çevrecilik, eğitim sistemi, felsefi ikilemler ve kamuoyu yoklamalarının kusurlarına değinir. Calvin ismini ünlü filozof john calvin’den, hobbes da yine ünlü bir filozof olan Thomas hobbes’tan almıştır.
Calvin altı yaşındadır. bir banliyöde ev kadını olan annesi ve patent hukukçusu olan babasıyla (Watterson’ın kendi anne ve babası gibi) birlikte yaşamaktadır. okuldan ve anne-babasının kurallarına göre yaşamaktan nefret eder çünkü tüm bunlar, kaplan hobbes’la birlikte dünyayı keşfetmesine, maceralar yaşamasına engel olmaktadır. baş düşmanı okuldan arkadaşı susie’dir ama hobbes tam aksine susie'yi çok sever.
Watterson’a göre, 6 yaşındaki calvin’in ders notları çok iyi olmasa da yaşına göre çok zeki bir çocuktur. beyniyle ağzı arasında bir filtre yoktur. hikâyeler de çoğunlukla iç dünyasına değinir ve felsefi yanı çok gelişmiştir.
Watterson 10 yılın ardından, "eeeh, yeter" deyip çizmeyi bıraktı maalesef. keşke ara sıra dönüp, calvin'in neler yaptığıyla ilgili bizi de haberdar etse. *