zencefilgiller familyasından anayurdu hindistan ve malezya olan etli rizomlu bitkidir. baharat olarak kullanılır. tıbbi zencefilin tropik ülkelerde kültürü yapılır.
iştah açar. mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. kusmayı önler. ishali keser. bağırsak bozukluklarını giderir. soğuk algınlığında çabuk iyileşmeyi sağlar. bedeni ve zihni gücü artırır. cinsel istekleri kamçılar.
metabolizmayı hızlandıran, hem şekerli hem de tuzlu yiyecekler ile uyum sağlayabilen bir bitki.
Tazesini kullanmayı tercih ediyorum, buzdolabı içerisinde uzun süre dayanabiliyor. Marketten hiç almamış olacaklar kilo ile almasın tek bir kök bir kaç ay yetiyor.
Günde 4 gramdan fazla kullanılması önerilmiyor, düzensiz olarak kulanıyorsanız bu miktar biraz daha tolere edilebilir belki ama çok düzenli kullanılmamasını öneririm. Özellikle kalp ile ilgili sıkıntılarınız varsa az kullanın. 4 gram ise yaklaşık olarak bir fındık büyüklüğüne karşılık geliyor.
Ayrıca, zencefilin kanın pıhtılaşmasını engellediğini de unutmayın. Örneğin midenizde ülser varsa, yakın zamanlarda diş tedavisi, ameliyat gibi bir şey yaşayacaksanız yemeyin.
Nerelerde kullanıyorum? - Bitki çayının içinde - salatalarda - sebzeli çorbalarda - Balığın yanında
Turşusunu yapmayı da deneyeceğim. Zencefilin dildeki tat ama hücrelerini sıfırlama özelliği var; bu sayede bir yemek çeşidinden diğerine geçmeden önce yerseniz yediğiniz yemeğin kendine özgü tadını daha iyi alıyorsunuz. Suşi yerken de kullanılan bir yöntemdir, bir suşi türünden diğerine geçerken arada ufak parça zencefil turşusu yenmesi önerilir.
kurutulup öğütülmüş toz zencefil kurabiye ve keklerde kullanılıyor. güzel de oluyor. taze zencefil ile tanışmamız ise 10-15 yıllık bir hikaye. yeterli pazar oluştuğu için bir iki yıldır yerli üretici de zencefil tarımı konusunda girişimlere başladı.
bir türlü geçmek bilmeyen influenza salgını ve onun son virajı olan öksürüğüne karşı tanıdığım herkes tarafından bal ile karıştırılarak içilmesi söylenen baharat. -virgül işaretini özlediniz değil mi?-
bal ile toz halini karıştırarak içtim ama pek çare olmadı gibi.