1. Tek başına kullanılıyorken Somut anlam taşıyan bir sözcüğe cümle içerisinde soyut anlam kazandırmaktır.

    Örnek: sıcak

    1. Hava çok sıcak. Burada somut anlamda kullanılmıştır.
    2. Sıcak bir karşılama bizi mutlu etmeye yetti. Aynı sözcük soyut anlam kazanmıştır.

    Bu durum, kimi bilim insanı tarafından anlam zenginliği kabul edilirken kimilerince de hızlı gelişen insana, dilin aynı hızla cevap verememesinden kaynaklandığını belirtmektedir.
    Büyük Türkçe sözlüğü biraz karıştırınca “çıkmak” sözcüğünün elli iki farklı anlamda kullanılması ikinci görüşü destekliyor gibi.

    Halk arasında “türkçe bu, nereye çekersen oraya gider” tabirinin de çıkmasına sebep olan şey de yine bu durumdur.
    #149742 iskiski | 6 yıl önce
    0dil bilgisi terimi 
  2. Bir nesnenin özelliklerinden veya özellikleri arasındaki ilişkilerden herhangi birini tek başına ele alan zihinsel işlem, gerçeklikte ayrılamaz olanı düşüncede ayırma, tecrit, abstraksiyon.
    #149943 tdk | 6 yıl önce
    0felsefe terimi 
  3. Bir dizi analitik düşünme edimleri içinde, somut nesnenin bazı ayırt edici ve belirgin özelliklerinin ve ilişkilerinin gözden uzak tutularak, diğer bazı özelliklerinin ve ilişkilerinin asli sayılıp ön plana alınmasıdır. Soyutlamaya ulaşma süreci sonunda, nesnelerin ve fenomenlerin temel yanlarını, karakterini, ayırt edici ve beligin özelliklerini dile getiren kavramlar oluşturulur. Nesnel gerçek, birbirinden kopma tek tek nesnelerin bir birikimi değil, içinde nesnel evrensel bağlamlılıkların var olduğu bir çeşitlilik olduğu için, soyutlamanın nesnel bir temeli vardır. Doğru soyutlamalar, yani nesnel bir içeriği olan, nesnel nesnelerin ve süreçlerin en temel yanlarını yansıtan soyutlamalar, gerçeğin uzağında kalmayıp, doğru bilgi edinmenin önemli bir aracıdırlar.
    #267569 elhukmidiyalektik | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0dil bilgisi terimi, felsefe terimi