Dertleşilecek insanı iyi seçmeyi gerektiren bir eylemdir. Çünkü bazı insanlar başarılarınızı ya da mutluluklarınızı duymayı değil, derdinizi dinlemeyi severler. Bu tipler derdinizi dinlerken içten içe sevinecektir. Bu sevinç ya ''oh neyse ki bu benim başıma gelmedi'' sevinci de olabilir; ''hayat bi sana güllük gülistanlık değil, sen de çek bakalım biraz'' gibi dehşetengiz bir sevinç de olabilir. Gerçek dostu arıyorsanız bu sevinci yaşadığını hissettiğiniz insanlardan uzak durmalısınız. Çünkü bu insanlar sinsilikte sınır tanımazlar.
Her insanın her konu hakkında yapabileceği iç rahatlatıcı eylemdir. İş ortamlarında sıklıkla görülür. Aynı işi yapmayan insanlar karşıdakine pek anlam veremez, o yüzden dinleyici için bir sonuca ulaşmak ve akıl vermek son derece kolaydır. Asıl dertleşmek, aynı işi yapan bireylerin bir araya gelince ortaya döktükleri cümlelerle tarifi daha da bir anlam kazanır. Efendim yeni bir paragraf açarak durumu birkaç cümle ile açayım.
Sıkıntılı bir gün bitmiştir ve konuşulacak çok şey vardır, iş arkadaşları buluşur; hararetle birbirlerine değerlendirmelerini ve çıkarımlarını sunarlar. bu çıkarımlar kuru bir laf salatasından ibaret kalır. Bu sunum alkollü bir mekanda yapılırsa durum daha da güzelleşir. Bir iki biradan sonra dertleşmek kavramı asıl amacına ulaşır: karşılıklı motivasyon. Tüm olumsuzluklardan mutluluk çıkarılır, şükredilir. Şüphesiz bu mutluluğa sebep olan bir üçüncü şahıs vardır: alkol. O olmasa hiçbir dertleşme anlam bulmayacak, bu kadar açıktır.
Hayat beklentilerimizin zıt yönünde akıyorsa hissettiğimiz olumsuz duyguları, rahatlarız veya çözüm buluruz diye inandıklarımızla paylaşmak isteriz.
Hayatın akışına saygı duymayı öğrensek "dert" diye tanımlanacak vaka bulunur muydu acaba? Üstelik olumsuz sonuçların sebebi bizim yanlış kararlarımız ve tutumlarımızsa...
sosyalleşmenin en hüzünlü ama belkide en basit ve samimi olduğu eylemdir. genellikle bir anlatıcı ve bir dinleyici yeterlidir ve çoğunlukla ikinci bir kişinin konuşmasına gerek bile olmadığından basittir. etkileşim sırasında tecrübe edilen kötü anların, kendisinin veya bir başkasının iyi ya da kötü davranışlarını ve hatta kişilerin en savunmasız yanlarını bilerek ve isteyerek ifşa edilmesinden dolayı samimidir, çünkü dertleşilen insanın bunları size karşı kullanmayacağından eminsinizdir, emin olmasanız neden anlatasınız zaten değil mi? :)
sözün özü güzel bir eylemdir. dertleşin efenim, dertleşin...