1. bulgaristan, kiev knezliği, moskova knezliği, sırbistan, eflak, moldova gibi ülkelerdeki en üst rütbedeki aristokratların ünvanı.

    bir teoriye göre kelimenin kökeni türkçe'deki "bayar" (soylu adam) kelimesidir. aslında güçlü bir teori. çünkü boyarlar, yaşam şekillerini çoğunlukla tatarlardan edinmişlerdir. bir toprağa kök salacak kadar yerleşik düzende değildirler. sürekli bağlı olduğu hükümdarın topraklarında at koştururlar.

    bu sebeple de avrupalı lordlardan farklıdır. avrupalı lordlar "ben topraklarımdan bir dönüm bile vermem." derken, boyarlar topraklarını kumar masalarında harcamaktaydılar. örneğin annesinden ünlü yazar lev nikolayeviç tolstoy'a miras kalan toprakların sahibi 20 defa değişmiş. en sonunda da tolstoy'un ailesine kalmış.

    bu sebeple avrupa'da lorldar arasındaki rekabet avrupa'nın gelişmesine katkı sağlarken, rusya'da boyarlar arası rekabet diye bir şey olmadığı için rusya'ya çok fazla katkısı olmamış bu insanların.

    yaşayış tarzları bile avrupalı lordlara kıyasla çok mütevazıymış. boyar'ın ailesi, hizmetçiler vs tek bir odada uyurlarmış.

    boyarları aşama aşama kaldırmış ve yerlerine "graf"lar gelmiştir. ama boyarlar yaşam tarzlarından hiç vazgeçemedikleri için sokaklarında, yasaklanıncaya kadar, boyarların hayvanları (inek, koyun vs) dolaşmaktaymış.

    pyotr "lan olm siz soylusunuz lan, şu hayvanları bahçelerinizde sokaklarda falan dolaştırmayın. azıcık avrupalı olun." deyip duruyormuş bunlara.
    #144388 jean baptiste de la rose et la croix | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    0unvan 
  2. Boyar madde.

    Örnek kullanım: Dünyanın hiçbir yerinde yeşile bu kadar yaraşan bir mavi bulunmaz. Toprak boyarlarla, en ucuzundan bir mavi. (B. R. Eyuboğlu)
    #144417 tdk | 6 yıl önce
    0genel terim 
  3. Tuna bölgesinde, Transilvanya'da, Rusya'da soylulara verilen unvan.
    #144419 tdk | 6 yıl önce
    0unvan