1. 25 nisan 1214 - 25 ağustos 1270 tarihleri arasında yaşamış, mensubu fransız kralı ve hristiyan azizi.

    tahta çıktıktan sonra (1226) uğraştığı en önemli problem paris'teki yahudi-hristiyan çatışması olmuştur. eski yahudi yeni hristiyan nicholas donin, talmud'u fransızca'ya çevirmiş ve "bakın yahudiler isa hakkında ne düşünüyor!" deyince ortalık karışmıştır. zira talmud'da isa hakkında çok da iyi şeyler yazmamaktadır. fransızlar da "koynumuzda yılan beslemişiz! vay şerefsizler!" deyip ayaklanırlar.

    bu olaydan önce fransa'da yahudilere büyük saygı duyulurken bu olay ertesinde "ya siz nasıl tevrat'tan başka kitaplara uyarsınız?" şeklinde bakılıyor yahudilere.

    bunun üzerine de louis, talmud gibi tevrat dışı kitapların sadece yahudi din adamları arasında konuşulması yasasını çıkartıyor. ama eskiden yahudilere duyduğu saygıyı ve sevgiyi de yitiriyor "siz eski ahit'i izlemeyerek çok büyük hata yapıyorsunuz." diyerek.

    kendisinin dindarlığı sebebiyle hristiyan sanatının fransa'da gelişimi sağlanmıştır.

    ayrıca fransa altın çağını yaşamış ve avrupa'da ilk defa bir kraldan "primus inter pares" (eşitler arasında birinci) olarak bahsedilmiştir.

    sorbonne üniversitesinin de temelini atmış ve fransa'yı avrupa'nın kültür ve sanat merkezi haline getirmiştir.

    bunların yanında avrupa'nın en büyük ve en gelişmiş ordusunu da kurmuştur.

    dilencilere kendi sofrasında yer açmış ve yeri geldiğinde onların ayaklarını bile yıkamıştır.

    fahişeleri de fuhuş yapmaktan kurtarıp 'ye yerleştirmiştir.
    0hükümdar