erken çocukluk döneminden başlamak üzere ergenlik dönemini de kapsayan, çocukların eğilimleri, ilgi alanları, duygu ve düşüncelerine hitap eden; dil gelişimleri ve anlama düzeylerine uygun şekilde sanatsal ögelerle bezenerek oluşturulan ürünlerdir.
bu ürünlerde yetişkinlere göre farklı ilgiler, farklı beceri ve ihtiyaçları olan çocukların bu özelliklerinin göz ardı edilmemesi gerekir. biçem ve biçim bu düzlemde oluşturulmalıdır.
bu türde eserler veren çok değerli türk yazarlar olmakla birlikte nedense en çok ün yapmış olanlar bizi hüzünlere gark eden eserlere imza atmış türk yazarlardır.
misal kemalettin tuğcu. daha önce de burada bahsetmiştim. bi kitabı bitirme takıntısı vardır bende. hayatımda tek bitiremediğim, elime defalarca alıp alıp tekrar bıraktığım tek kitap bu yazara aittir. (kayıkçı güzeli/#40180)
misal gülten dayıoğlu. hep bir ezilen, dayak yiyen, istismar edilen çocuk vardır. ya çok fakirdirler, yiyecek ekmekleri yoktur ya da üvey babasından zulüm görmektedirler.
misal ömer seyfettin. sonunda büyük bir ders çıkartmamız gereken bir hikaye, ama ne hikaye. yalan söylemenin kötü bir şey olduğunu yalan söyleyen çocuğun başına gelen elim kazadan öğreniriz. sözünde durmamanın kötü bir şey olduğunu sözünde durmayan çocuğun başına gelen vahim olaydan öğreniriz.
ömrümü yedi bu yazarlar!
babam hiç almadı bunları bana. okuyanları görüp merak ederdim, bizim eve bu yazarlar pek girmediği için şaşırırdım ama sormadım hiç. ömer seyfettin'i doğru düzgün okumadım. gülten dayıoğlu'nun sadece 1 kitabını komşudan alıp okudum. kemalettin tuğcu'nun kitabı da hediye gelmişti...
aslan babam, iyi ki okutmadın bunları bana.
bunun yanında çocuk edebiyatının bilinen isimlerinden muzaffer izgü'nün kitaplarının hepsini okudum sanırım. yalvaç ural'ı da baya hatim ettim. rıfat ılgaz okudum bolca. ilk gençlik yıllarımda ipek ongun okumaya başladım, sonra bıraktım, fazla nasihatkar. aklımda kalanlar bunlar.
doğrudan çocuklara yönelik olarak yazılmış öykü ve romanların genel adı. masal derlemelerini bir yana bırakırsak çocuklara yönelik edebiyat eserleri 19. yüzyıl ortalarından itibaren çokça üretilmeye başlanıyor. o zamandan bu zaman dünya edebiyatında klasikleşen eserlerden aklıma gelenleri şuraya bir liste yapayım. bunlar en bilinen ve türkçe çevirileri bulanabilen kitaplar. hemen hepsini okumuşum çocukken. çocuğuma da okuttum. ben büyüdükten sonra yazılmış olanları da çocuğuma aldım, ondan önce ben okudum. içinde ne olduğunu bilmediğiniz kitapları çocuklarınıza okutmayın derim.
bakınızların büyük kısmı boş. vakit oldukça yazarım. ya da isteyen yazabilir. bir de küçük not eklemek isterim. kahramanı çocuk olan her kitap çocuk kitabı değildir.
ayrıca türk edebiyatında bir zamanlar milliyet çocuk romanları serisinden yayınlanmış ve bir kısmının tekrar basımı yapılmamış güzel çocuk romanları vardır. toplam elli kitaplık bu seri çeviri romanlar, türk yazarların romanları ve hikaye ve masal derlemelerinden oluşur. aralarından bir kaçı sayıyı elliye tamamlamak amacıyla seriye eklenmiş ve içeriği pek hoş olmayan kitaplar olmakla birlikte serinin geneli tavsiye edilir.
baskan yayınları'nın yeşil sırtlı tamamı fransızcadan çeviri çocuk kitapları serisini de unutmamak lazım tabii. edebi olarak pek ağırlığı olmasa da eğlenceli vakit geçirtir.