tanımdan önce ufak bir bilgi vermek gerekir. doğada bilinen 4 kuvvet var: – Güçlü nükleer kuvvet – Elektromanyetik kuvvet – Zayıf çekirdek kuvveti – Kütle çekim kuvveti
standart model, gözlemlenen madde içerisinde bulunan temel parçacıkları ve bu parçacıkların, kütle çekim kuvveti dışındaki 3 kuvvetle olan ilişkisini açıklayan kuramdır.
kütle çekim kuvvetinin standart model'e dahil edilemiyor oluşu, günümüz fizikçilerinin en temel sorunlarından biridir. "kuantum kütle çekim kuramı" adı altında yapılan çalışmalarda, kütle çekimini de bir şekilde evrenin temel kuramına dahil etmeye çalışan fizikçiler, sicim teorisi gibi birtakım teoriler üretmiş olsalar da, bu konuda henüz tam anlamıyla başarılı olunmuş değil.
yerçekimi, karanlık madde, karanlık enerji, nötrino'nun kütlesi (standard modele göre nötrino kütlesiz olsa da, deneysel olarak kütlesi varmış), madde-antimadde asimetrisi gibi konulara açıklamaya getiremeyen modeldir.
tam adı "temel parçacıkların standart modeli" olan ve atom altı parçacıkların ve güç alanı partiküllerinin klasifikasyonunu içeren temel referans tablo.
fermiyonlar da iki temel gruba ayrılır:
6 kuark; proton ve nötronları oluşturan, güçlü kuvvetle etkileşime giren parçacıklar. proton ve nötronları oluştururken up ve down halleri (flavor: tat) bulunur, diğer tatları parçacık hızlandırıcılarda mezon* olarak gözlenmiştir.
6 lepton. elektron, nötrino ve bunların yine kuarklardaki ile benzer nitelikler taşıyan diğer tatları.
bozonlar ise;
güçlü etkileşimin taşıyıcısı gluon,
elektromanyetik etkileşimin güç taşıyıcısı foton,
zayıf etkileşimin güç taşıyıcıları w bozonu ve z bozonu,
ve higgs alanının taşıyıcısı olarak higgs bozonu,
+1 halen hipotetik düzeyde olan "graviton"un da buraya eklenmesi beklenmekte.
*mezon: bir kuark ve bir antikuarktan oluşan ve güçlü etkileşim sayesinde bir arada duran, hadronik** atomaltı parçacığı.
**hadron: iki ve daha fazla kuarktan oluşan ve güçlü etkileşim tarafından bir arada tutulan bileşik parçacık.