-) alacaklı olarak 1 kişi ile muhatap olmalılar. -) kesinlikle sattığınız kişiden sattığınız evin ücretini banka yolu ile almalılar. -) kimseye güvenmeyin işinizi sağlama alın.
satış işlemi sırası tapu müdürlüğü personeli evi satan kişiye parasını alıp almadığı sorar. ve oradaki beyana istinaden satış gerçekleşir. yani, tapu müdürlüğünde imzalar atıldıktan sonra "ben aslında paramı almamıştım..." demenin bir faydası yok.
aynı şekilde, önceden parayı vermek de risktir. satıcı kötü niyetliyse parayı alır ve tapu müdürlüğüne gelip satış imzalarını atmaz. bu durumda da alıcı mağdur olmuş olur. o parayı ne amaçla verdiğini ispatlayamazsa mahkeme süreci de fayda sağlamaz.
bu doğrultuda, bir konut satışı sırasında doğru olan eylem tapu müdürlüğünde imzalar atılırken para alış verişini de gerçekleştirmektir. bununla birlikte bu eylem beraberinde büyük risk de doğurur. atıyorum cebinde beş yüz bin tl ile sokağa çıkmak gibi...
hem alıcı, hem de satıcı için en mantıklı hadise bloke çek kullanmaktır. bloke çek yüzde yüz nakit karşılığı olan bir çek türüdür. alıcı ister kredi kullanıyor olsun, isterse olmasın, satın aldığı evin bedelinin tamamını bankaya yatırır ve anlaşılan tutar kadar satıcı adına bloke çek düzenlenmesini talep eder. banka, müşteri hesabından tüm tutarı çekerek bankaya ait olan bloke hesaba aktarır ve söz konusu bloke çeki düzenler. bloke çek şahsa düzenlenmiş ve yüzde yüz karşılığı olan bir çektir. arkasında söz konusu tutarın banka nezdinde bloke edildiği bilgisi bulunur. haliyle karşılıksız çıkması mümkün değildir. alıcı söz konusu bloke çekle tapu müdürlüğüne gider. tapu müdürlüğünde imzalar atılırken satıcının adına düzenlenmiş bloke çeki teslim eder. imzalar atılır. satıcı da tapudan çıkıp elindeki çeki bankaya giderek nakde dönüştürür.
haliyle, bir ev alırken de, satarken de en mantıklı iş bloke çek kullanmaktır.
Ev almayın komşu alın, onlar daha ucuz. 20 lira ver bana her akşam gel çay yapayım ehheh.
Goygoyu bırakıyorum ve ciddileşiyorum,
Zamanımızda bir insan ömrü kadar ya da yaşlanıp içinde keyif süremeyecek kadar yüksek meblağda olan evlere para yatırmak bana mantıklı gelmiyor. Gerçi kölelik işte, ya ömrünü verip ev alıp evladına bırakacaksın ya da kiracı olarak ömrünün belli bir zamanını yaşamak için harcayıp kalanı yiyeceksin. Modern kölelik sistemi.
alırken: kapanmaz deniz manzarası almayın. kapanır. site içi konut alıyorsanız site aidatlarını öğrenmeden kiradan kurtuluyorum diye sevinmeyin. satın alacağınız evi görmeye gittiğinizde asansörü değil merdivenleri kullanın. kaç kapının önünde ayakkabı yığılı dikkat edin. komşu mühim. yaşlı binadan ev alıyorsanız yenilenmiş değil yenilenmemiş alın. tadilatı kendiniz yapın. ucuz malzemeyle tadilat yapıp beş katını fiyata ekliyorlar. hem daha hesaplı olur hem de kendi keyfinize göre yaptırırsınız. istanbul için, otomobiliniz varsa otoparksız ev almayın. birçok semtte ispark kapınızın önündeki aracınızdan park ücreti alıyor. otobüse metroya yürüme mesafesinde hikayesine kanmayın. kılıçdaroğlu'nun adalet yürüyüşü de yürüme mesafesi. mutlaka pazarlık edin. bu memleketin kültürü pazarlık üstüne. her fiyatın en az yüzde beşi pazarlık payıdır. mümkün mertebe az kredi alın, hayatınızı ipotek etmeyin.
satarken: içinde kiracı olan evi satmaya uğraşmayın. çıkar mı çıkmaz mı belli değil, kimse cesaret edip alamıyor. eviniz sizin için kıymetlidir ama bir ekspertiz getirip rayiçten fiyat koyun. uçuk fiyatlar talep edip boş yere beklemeyin. piyasa düşerken ev satılmaz, yükseleceği zamanı kollayın. komisyonu gözden çıkarıp emlakçı'ya verin. haftasonu eğlencesi olarak satılık ev gezen bir zümre var. onlarla muhatap olup işinizden gücünüzden olmayın canınızı sıkmayın.