1632-1675 tarihleri arasında yaşamış olan hollandalı ressam. resimlerde döneminin orta sınıfı bol bol görülür. bu sebeple bir nevi tarihi de kaydetmiş bir ressamdır kendisi. ama bu seçiminden ötürü fakir kalmıştır kendisi.
kendisi protestan olarak vaftiz edilse de daha sonra katolik olmuştur. katolik olduğu dönemde de the allegory of faith isimli resmini yapmıştır.
yaşamının büyük bölümünü eşinin ailesinin evinde geçirmiştir. 15 tane çocuk yapmıştır kendisi. çocuklarından dört tanesi vaftiz edilemeden ölmüştür. çocuklarına, genelde cizvitlerden etkilenerek isimler koymuştur ki sebebi de yaşadığı evin hemen yanında bir cizvit kilisesi olmasıdır.
inci küpeli kız tablosunun ressamı. Aynı isimli tracy chevalier romanının da esas erkek kahramanı. Doğal olarak romandan uyarlanan filmin de. Tablolarını yaparken camera obscura'dan yararlandığı da roman içinde anlatılan bir olgu.