1. olma durumu.
    #133244 tdk | 6 yıl önce
    0din terimi 
  2. Halifenin görevi, hilafet.
    #133245 tdk | 6 yıl önce
    0din terimi 
  3. Halife niteliği ve makamı.

    Örnek kullanım: Müslüman Araplar arasında bir Arap halifeliği hükûmeti peşinde olanlar vardı. (F. R. Atay)
    #133246 tdk | 6 yıl önce
    0din terimi 
  4. Halifenin egemenliği altındaki ülkeler.
    #133247 tdk | 6 yıl önce
    0din terimi 
  5. türkiye'de cumhuriyetin kurulması ve halifeliğin ilgası ertesinde, japonya'nın türkistan'da 'in soyu üzerinden kurmaya teşebbüs ettiği makam.

    tabii ingilizler arap coğrafyasının büyük br bölümüne hakim olduğu için, japonlar bu konuda başarılı olamamışlardır. türk dünyası üzerindeki etkisi bile neredeyse etkisizdir denilebilir. etkili olsa, herhalde birileri hatırlardı bugünlerde de.
    0din terimi 
  6. müslümanlar arasında sıkça kafa karışıklığına sebep olan kavramdır.

    ilk olarak, Bakara Suresi 30.ayette geçen "yeryüzünde yaratılacak halife" konusunda birçok farklı görüş ileriye sürülmüştür. Çünkü halifenin kelime anlamı, birinden sonra gelen/birinin yerine geçen/vekil'dir. Bu nedenle yaratılanın kimin yerine geçtiği ve hatta kimin vekili olduğu tartışılmıştır.

    ikinci olarak, Hz.Muhammed'in vefatı sonrası devleti temsil makamında, nebinin vekili olduğu iddiasıyla kullanılmış bir ünvandır. Bu ünvanın kullanılmasının kavramsal olarak bir sıkıntı oluşturmuyor olduğu düşünülerek benimsenmiştir. Halbuki, peygamberin mesajı manevi olduğundan, onun temsili de ancak manevi olabilirdi. Nitekim, hilafetle alakalı eleştirilerin birçoğu da halife makamında bulunmuş kişilerin nitelikleriyle alakalıdır.
    #196869 aydin baydin | 5 yıl önce
    0din terimi