Güzel mi güzel orman perisi eko, çevirdiği dolaplarda zeus'a yardım ederdi ki işte bu yüzden hera'nın hışmına uğradı. Hera peri kızının dilini kesip sadece karşısındakinin sözlerini tekrarlamakla lanetledi. Eko, kederle dolanıp dururken genç delikanlı narcissus'a rast geldi. Tutuluvermişti genç adama. Fakat genç adam fazla bencildi, hiç yüz vermedi eko'ya. Eko dolandı durdu gencin etrafında. Zorla öpmeye bile kalkıştı. Peşindeki kızdan bıkan narcissus kaçıp gitti. Eko perişan haldeydi. Eko'ya acıyan zeus kızın bedenini yanına alıp ruhunu yankı olarak dünyaya bıraktı.
olanları izleyen afrodit de eko'ya çok üzüldü ve narcissus'un kalbine öyle bir sevda verdi ki narcissus dur durak demeden sonu olmayan bir arayışa başladı. Bir türlü içindeki yangını söndürecek olanı bulamıyordı. Öylesine kavrulmuştu ki bir su birikintisinden su içmek için eğildiğinde kendi yansımasını gördü. Bulmuştu kavuşmuştu sonunda sevdasına da ne yapsa ne etse karşılık alamıyordu. İçindeki azapla oracıkta ölüverdi. Bedeni bir çiçeğe dönüştü. Şimdi ismi nergis olan çiçeğe. Çiçek de aynı genç adam gibi boynunu bükmüş sudaki yansımasına bakmaktaydı.
Mitolojik bir karakterin adıdır. Birçok farklı hikayede adı geçmesine rağmen hafızamda en çok yer edineni, Narcissus adlı mitolojik karakterin kendisine aşık olmasıdır. Narcissus o kadar yakışıklıdır ki ona aşık olmayan yoktur. Rivayete göre periler bile aşık olurlar ancak Narcissus hiçbirine dönüp bakmaz. Perilerden biri, Tanrı Zeus’a yalvararak Narcissus’un cezalandırılmasını ister. Zeus, bu isteği kabul eder ve ''Başkalarını sevmeyen kendisini sevsin'' der. Bunun üzerine Narcissus, göl kenarına gidip su içmek için eğildiğinde kendi yansımasını görür ve bir şeyler hisseder. Her gün aynı göle giderek kendisini izler ve farkında olmadan izlediği şeye, kendisine aşık olur. Aynı göle düşüp ölür ve gölün etrafında Nergis çiçekleri çıkar. Günümüzde bu çiçek, en güzel kokulu çiçeklerden biri olarak kabul edilir ve hikayesinin rivayete göre Yunan mitolojisindeki bu olaya dayandığı ifade edilir. Ancak adı üstüne mitolojik bir olay olduğunu da unutmamak gerekir. Son olarak psikolojide kendini beğenme, kendine sıkça övgüde bulunma gibi dürtülere sahip olunmasına narsizm denir. (bkz: nergis)