arkadaşlarımın tüm ısrarlarına rağmen hala gitmediğimiz kaledir. orası nasıl bir ilçe öyle? ne zaman o taraflara yolumuz düşse polisi, ayyaşı gözümüze çarpar.
roma sütunlarının dolgu malzemesi olarak kullanıldığı yapı.
hatta yakından gidip incelerseniz, üzerinde latince yazılar bulunan taşlar bile görebilirsiniz.
merak ettiğim nokta, acaba onların sahte mi yoksa gerçek mi olduğu. dekoratif amaçlarla, tamirat yaparlarken, şirinlik olsun diye de koymuş olabilirler bilemeyeceğim.
bir de iyice içkicilerin mekanı olmuş... ankara kalesi/#132113 numaralı girdide bahsedilen idrar konusundan çok daha farklı şeylere bile denk gelebilirsiniz. umarım belediye şu ulus'a bir el atar. roma eserleri yitip gidiyor. halbuki çok turistik bir yere çevrilebilir ulus. ben belediye başkanı olsam orayı güzelce elden geçirirdim.
hadi diyelim roma gayri müslim olduğu için umursanmıyor, ama adamlar osmanlı'dan kalma yapıları -ki zaten tek tük onlar da- bile umursamamış.
pek yüksek bir kale sayılmamasına rağmen ulaşması zahmetlidir. kaleye çıkan yolu keyifli yapan, çıkışta ufak dükkanlara bakınıp dönüşte gömülecek gözlemelerin/ mantıların hayalini kurmaktır.
oldukça tehlike bir kaledir. ilk gittiğimde ''bu ne aq?'' demiştim. çünkü çok fazla insan küçük bir alanda duruyor. hatta geçtiğimiz yıl mhp'li bir milletvekilinin oğlu(30-35 yaşındaydı) düşüp ölmüştü.
M.Ö 2. yüzyılın başında Galatlar’ın Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Daha eski tarihlerde varlığını inanılır, fakat bu inancı destekleyen arkeolojik bir kalıntıya ulaşılmamıştır. Çeşitli savaşlarda tahrip edilse de farklı ulusların kralları tarafından tekrardan restore edilmiştir. 1640 yılında Ankara' ya gelen Evliya Çelebi, kenti ve kentteki yaşamı ayrıntılı biçimde anlatırken Ankara Kalesinden şöyle söz eder: "Ankara'nın yüksek bir dağın tepesine dört kat beyaz taştan yapılmış sağlam bir kalesi vardır. Kale iç içe üç kat surlarla çevrilidir. İç kalenin çevresi kayalıktır. Bu yalçın kayalardan kaleye tırmanmak çok zordur. İç kalede topları çeşitli silahlar, cephane ve 600 ev bulunur. İç Kale aşağılarda ikinci sıra surlarla çevrilidir. Dağın eteklerinde ise üçüncü sıra dış surlar yer alır. Bu dış surlarla tüm kent güvenlik altına alınmıştır." Konum: Kale, Altındağ, Ankara