1. Genel olarak Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulları olarak anılırlar. Bilimsel araştırmalarda kullanılacak yöntemleri incelemek ve çalışmaların etik açıdan uygun olup olmadığını değerlendirmek amacıyla kurulurlar. Şöyle çeşitleri bulunur:
    Klinik Araştırmalar Etik Kurulu, İlaç Dışı Klinik Araştırmalar Etik Kurulu, Hayvan Deneyleri Etik Kurulu, Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu
    Etik Kurullar, Akademik çalışmaların olmazsa olmazı haline geldi ve neredeyse yapılacak her bilimsel çalışmada Etik kurul Onayı istenmeye başlandı. Sadece tez çalışmaları değil yayınlar için de Etik Kurul Onayı isteniyor artık. İnsanla herhangi bir şekilde temas edeceğiniz her araştırma için Etik Kurul onayı almanız gerekiyor. Bu temas fiziksel olmak zorunda değil, internet üzerinden yapacağınız bir anket çalışması bile temas kabul edilir.
    İşin gerçekten Etik boyutunu tartışmak isterseniz, epey çıkmaza girersiniz. Bugün sahip olduğumuz bilimsel birikimin büyük kısmı, maalesef, insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılmış sayısız etik dışı araştırmanın sonucu. Hala kullandığımız ilaçlar ya da kozmetik ürünler hayvanlar üzerinde deneniyor. Hala ücret karşılığı bu deneylerde gönüllü yer alan insanlar var. işin bizi çıkmaza sokan kısmı, buna karşı çıkmak istesek de, onlar olmasa bu gelişmelerden mahrum kalacağımız gerçeği. Neyse...
    Etik Kurullara Başvuru süreci karmaşık ve zorludur. "Sadece bir anket çalışması yapcam ben" diye düşünerek süreci hafife alırsanız işiniz zor, onlarca sayfalık bir sürü evraktan oluşan ağır bir dosya hazırlamanız gerekeceğini bilmeniz lazım. Dersinize iyi çalışmalı ve istenilen tüm bilgilere detaylıca yer vermelisiniz. Sizin için detay olan o kısım, kurul üyeleri için dosyanızın reddedilme sebebini oluşturabilir çünkü. Evraklarda yer alan her madde ve her başlığı araştırmanızı ve başlık altında sizden ne istendiğini tam olarak anlamanızı öneririm. Kolay gelsin.
    #131605 uyurgezer | 6 yıl önce
    0zümre