1. Türlü metallerden yapılmış, kopmaya karşı bir direnç gösteren ince uzun nesne.

    Örnek kullanım: Gelin teli. Telgraf teli.
    #129636 tdk | 6 yıl önce
    0genel terim 
  2. .
    #129637 tdk | 6 yıl önce
    0genel terim 
  3. Bu nesneden yapılmış veya bu nesne biçiminde olan.

    Örnek kullanım: Tel kafes. Tel çivi.
    #129638 tdk | 6 yıl önce
    0genel terim 
  4. Tencere, çaydanlık vb.ni ovarak temizlemek için kullanılan nesne.
    #129639 tdk | 6 yıl önce
    0araç gereç 
  5. insan saçını oluşturan ipçik.

    Örnek kullanım: iki açık sarı tel terli alnımızın üstüne yapışmıştı. (S. F. Abasıyanık)
    #129640 tdk | 6 yıl önce
    0uzuv 
  6. Bazı organizmaların demet durumundaki oluşumunu meydana getiren ipçiklerin her biri, lif.
    #129641 tdk | 6 yıl önce
    0biyoloji terimi 
  7. arapça'da tepe anlamına gelir. ama bu tepeler doğal oluşumlar değildir. bizdeki höyüklerin arapça karşılığıdır. insan eliyle yapılmış bu yığma tepelerin hemen tamamı arkeolojik eserler barındırır. mezopotamya bölgesinde ismi tel ile başlayan yerleşimlerin büyük kısmı isimlerini yakınlarında bulunan bu tip tepelerden alır.
    #171234 laedri | 5 yıl önce
    0genel terim 
  8. kemanda yay ile titreştirildiğinde sinüzoidal bir hareket yapan nesne. tabi bu hareketi yukarı-aşağıdan ziyade sağ-sol olarak nitelemek daha mantıklı olacaktır.

    tel sağa doğru titreştiğinde, köprünün sağ ucu na doğru iter. direğin yaptığı bu baskı sırt levhasını aşağı doğru iter. titreşim bir harmonik hareket olduğu için de bunu yaptıktan sonra tekrar sıfır notasına gelir ve buradan da sola doğru hareket yapar. sıfır notasında sırt levhası tekrar eski konumuna döner. bu sırada da sağa doğru göçer.

    tel sola doğru hareket edince de göğüs levhası sola doğru çöker. sırt levhasına doğru hareket eder. ama bas çıtası can direği kadar uzun olmadığı için sadece havayı bir miktar sıkıştırmakla yetinir.

    bu sebeple nasıl ki teller harmonik hareket yapıyorsa, gövde de sağa ve sola doğru harmonik hareket yapar. teller bir nevi gövdeye kendi hareketini yaptırır. bunu sağlayan da dür.

    bu hareketler sonucunda kemanın içinde kalan hava da levhaların kendine uyguladığı basınç sonucu belirli frekanslarla göğüs levhasının üzerindeki deliklerden dışarı çıkar. bu titreşimler de kulaklarımızda sese dönüşür.

    tabii bas ses çıkaran tellerle, tiz ses çıkaran teller bas çıtası ve can direği üzerinde aynı etkileri yapmaz. örneğin en kalın tel olan sol teli can direğini çok az oynatır. hareket yükünü bas çıtasına daha çok aktarır. en ince tel olan mi teli de hem can diğerine hem de bas çıtasına aşağı yukarı aynı baskıyı uygular.

    kemanda telin hareketi en iyi f deliklerinin arasında kalan bölüme aktarılır. eğer bu bölüme zarar gelirse kemanın sesi de bozulur.

    ayrıca levhaların telin hareketini ne kadar iyi özümseyeceği de levhaların yapıldığı malzeme kadar üzerindeki le de ilişkilidir. bir vernik ağacı daha güzel hale de getirebilir, daha kötü hale de getirebilir.
    0araç gereç