Botoks, Botulinum toxin kelimesinden kısaltılmış, özünü bir bakterinin oluşturduğu proteindir. Botulinum toksini, Clostridium botulinum ve diğer iki Clostridia türü tarafından üretilen birbiri ile benzer özellikler taşıyan yedi nörotoksinin ortak adıdır. Bilinen en güçlü nörotoksindir.
genelde bozulan konservelerde görülen ve kimyasal silahlarda da kullanılan bu zehir, aslında tıpta yaygın bir şekilde kullanılır. strabismus, blefarospazm, tortikoliz, inme, beyin hasarı ve serebral palsi hastalarindaki spastisite ve tetanoz tedavisinde, ayrıca 2002'den beri de plastik cerrahi ile kozmetik alanında da yaygın olarak kullanılıyor. kasları felç ettiği için, kişi kırışıklığa yol açan mimikleri geçici bir süre yapamaz ve yüz ifadesinde belirgin bir düzelme sağlanır. ayrıca aşırı terlemeye ve diş sıkmaya karşı da çok yaygın olarak kullanılır.
Botoks uygulaması yüz kasları anatomisini iyi bilen tecrübeli ve deneyimli kişilerce yapılmalıdır ve güvenilir kaynaklardan alınarak, taşınmasında da soğuk zincir kurallarına uymak gerekir.
herkesin eleştirilerinde bahsettiği donuk surat, ölü balık ifadesine gelirsek... bu, uygulamayı yapan ve yaptıran kişiye göre değişir. tecrübelerime ve çevremdekilerden şahit olduklarıma göre, estetikçiler çok mükemmeliyetçi oldukları için her bir minik çizgi gidene kadar enjekte ediyorlar. tabii hastalar da bunu istiyor olabilir. çünkü 6 aydan sonra çizgiler geri geliyor, o yorgun ifade yüze tekrar çöküyor ve insanın morali bozuluyor. o korkunç donuk ifadeler o zaman çıkıyor ortaya. dermatologlar daha temkinli yaklaşıyor bence.